Škotski ovčar rasa pasa iz prvog veka

Sećate li se priče o prelepom, vernom psu koji uvek pronalazi način sa se vrati svom domu i vlasniku? Početkom četrdesetih godina prošlog veka ženka škotskog ovčara po imenu Pal pobedila je u konkurenciji više od 300 pasa na audiciji koju je organizovao Metro Goldwyn Mayer, poznati holivudski filmski studio.

Tri godine kasnije, Pal je zaigrala pored Elizabet Tejlor u filmu „Lesi se vraća kući“ i tako se pod novim imenom upisala među holivudske zvezde, a svojoj rasi donela ogromnu slavu. Međutim, istorija ove rase je mnogo starija. Koli je izuzetno stara rasa ovčara poreklom iz južne Škotske. Smatra se da je nastala tokom prvog veka naše ere ukrštanjem domaćih pasa i ovčara koje su doneli Rimljani. Na izgled kakav ima danas koli je morao da sačeka 19. vek, tačnije, 1830. godinu, kada je ukršten sa ruskim hrtom barzojem, od koga je nasledio dugačku svilenkastu dlaku, elegantnu figuru i otmen način kretanja. Za popularnost i rasprostranjenost škotski ovčar treba da zahvali engleskoj kraljici Viktoriji, koja je 1860. godine prilikom posete Škotskoj ostala zadivljena izgledom ovog psa i nekoliko primeraka ponela sa sobom. Iste godine ova rasa pojavila se na prvoj kinološkoj izložbi organizovanoj u Engleskoj u Birmingenu, a 1875. godine u Brajtonu je zvanično i priznata. Što se zvaničnog imena tiče, smatra se da on vuče koren iz reči „colley“, termina korišćenog u Škotskoj za ovce crne njuške i crnih nogu. Koli je pas prijatnog i mirnog karaktera, izuzetno inteligentan, veseo, odan, vrlo miroljubiv i druželjubiv kako sa ostalim psima, tako i sa čovekom. Lako se navikne na život u stanu i jako se vezuje za vlasnika.

Ova rasa izuzetno dobre memorije teško podnosi samoću, a za davanje komandi ne treba koristiti silu, već ga treba učiti sa mnogo strpljenja i ljubavi jer u protivnom može da odbija i najjednostavnije komande. Koliju je potrebno vreme da stekne poverenje u ljude, a njegov karakter i priroda u velikoj meri zavise od ambijenta u kome odrasta i u kome se formira. Iako dobro podnosi život u stanu, škotskom ovčaru potrebne su duge šetnje, trčanje i boravak na vazduhu. Zahvaljujući dugoj dlaci i mekoj, gustoj podlaci, odlično podnosi hladnoću i kišu, ali u letnjim mesecima treba ga sklanjati sa sunca i stalno mu davati svežu vodu.

Što se ishrane tiče, ovaj pas nije zahtevan i nema tendenciju ka gojenju. Svojom lepotom, plemenitošću i blagom naravi rasa koli postala je jedna od omiljenih širom sveta a njen najpoznatiji predstavnik, verni Lesi, jedan od najpoznatijih filmskih likova sa bioskopskog platna.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio