Hrčak, najčešći kućni ljubimac među glodarima

Maleni, mekan, sladak i čupav, hrčak je jedan od glodara koji se najčešće bira kao kući ljubimac, posebno u porodicama koje žive u stanovima. Zbog svojih dobrih higijenskih navika, umiljatosti i nestašnosti hrčak je, kao ljubimac, osvojio celu planetu, a ako još uvek niste sigurni u to o kakvoj je životinjici reč, upoznaćemo Vas sa par detalja držanja hrčka.

Sve je počelo zahvaljujući Izrael Aharoniju, zoologu i profesoru iz Jerusalima, koji je davne 1930. godine odlučio da ode u Siriju i potraži hrčke kako bi ih istraživao u svojoj laboratoriji. Aharoni je pronašao nekoliko kolonija hrčaka koje je poneo sa sobom, uzgajao ih je i ispitivao, ali i pario kako bi njihove mladunce slao u laboratorije širom sveta. Njegova nećaka bila je oduševljena kada je kod svog ujaka ugledala ove životinjice pa ga je zamolila da joj pokloni dva hrčka koja bi kući držala kao kućne ljubimce. Kada ih je donela kući, svi njeni drugari takođe su poželeli da imaju ovakvog drugara zlatnoga krzna, pa je Aharoni uskoro lokalnoj prodavnici ljubimaca poklonio nekoliko primeraka. Deca su ih rado prihvatila i hrčci su vrlo brzo postali jako popularni kućni ljubimci. Danas postoji oko 20 varijacija ovih životinjica, neke su veoma ugrožene i ne mogu se držati kao kućni ljubimci ali neke su sasvim lepo rasprostranjene i mogu se kupiti u bilo kom pet shopu. Hrčak je noćna životinja, a preko dana boravi zatrpan piljevinom. Ipak ukoliko mu date neku poslasticu poput voća i zrnevlja budite siguran da ovaj lepotan neće spavati. Hrčak je veoma organizovana životinja koja savršeno precizno organizuje sve što mu u kavez date, od hrane do igračaka. Zato se u narodu i kaže “skupljaš kao hrčak”. Imaju kesice u obrazima u koje može da stane toliko hrane da im glava postane dvostruko ili čak trostruko veća. Potrebno je da imaju i razne penjalice, kotur za okretanje u kojem će sigurno provoditi dosta vremena ali pripazite, ne zaboravite da je reč o malom, nestašnom lopovu koji će svaki svoj trenutak i resurs iskoristiti ne bi li isplanirao beg iz kaveza.

Stoga budite pažljivi sa igračkama i držite ovog “mazu – kriminalca” pod budnim okom. Možete im napraviti i lavirint od kartona, pa će hrčak uživati u traženju izlaza. Kada steknu poverenje, možda će želeti i da spavaju u vašoj šaci, a ponekad ljubav iskazuju i tako što ližu vlasnika. Hrčci imaju debelo i mekano krzno koje može biti najrazličitijih boja, imaju zdepasto telo i male noge, kratak rep i široka stopala. Hrčci su svaštojedi, ali uglavnom svoju ishranu baziraju na orašastim plodovima, zrnevlju i svežem voću i povrću. Možete im davati zelenu salatu, šargarepu, jabuku, pa čak i bananu i kuvani krompir, ali treba izbegavati jagode, breskve, sirov krompir i citruse jer njihov organizam ne sintetiše C vitamin. Zubi hrčka neprekidno rastu, pa je poželjno da imaju komad drveta za grickanje. Bitno je napomenuti i da su veoma uredni, za razliku od nekih drugih glodara, pa se često „umivaju“ i čiste svoju kućicu. Oni sa lakoćom mogu da zapamte miris svojih vlasnika, a zbog izraženog čula sluha zapamtiće i zvuk sipanja hrane u činiju ili glas svog vlasnika pa se sasvim lepo mogu odazivati na svoje ime.

Stoga, ako Vama ili Vašem detetu fali verni drugar koji će uvek biti raspoložen za igru, nemate mesta da kupite psa ali želite mekanog i zanimljivog ljubimca kojeg ćete moći maziti i provoditi sa njim dosta vremena, hrčak je za vas savršen izbor. Zato bez straha, pravac i pet shop po kavez, penjalice i vašeg novog, najboljeg drugara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio