A kakva je vaša pižamica?

Pižama je danas gotovo neizostavni deo svačije garderobe, bez obzira da li je reč o muškarcima ili ženama. „Noćno odelo“ nosi se u svim delovima naše planete, a pravi se od najrazličitijih materijala, kao što su pamuk, flanel, frotir, svila, a nažalost i sintetika.

Ipak, kada se pojavila, pižama je predstavljala pravi modni hit i muškarci i žene iz bogatih slojeva društva nisu mogli da zamisle odlazak na spavanje bez ove vrste odeće. Prema nekim podacima, prva pižama pojavila se u Londonu 1896. godine i vrlo brzo se izborila za svoje mesto na tržištu odevnih predmeta. Preteča pižame, prema mišljenju mnogih stručnjaka, pojavila se nekoliko vekova pre nego što su prvi modeli prezentovani u glavnom gradu Velike Britanije. Smatra se da je noćna odeća nastala u zemljama starog istoka još u srednjem veku, gde je najčešće pravljena od pamuka i nazivana je odećom za noge.

U Indiji su je vekovima noću nosili i muškarci i žene. Francuski putnik Fransis Perar, koji je prolazio kroz Portugal početkom šesnaestog veka, primetio je da pripadnici oba pola noću oblače neobičnu odeću, koja se najčešće sastojala iz gornjeg i donjeg dela, sa nogavicama, umesto noćnih košulja, koje su u to doba bile uobičajene u Evropi. U svojoj knjizi koju je objavio 1610. godine zapisao da Portugalci na spavanje idu u pamučnim pantalonama. Pretpostavlja se da je pižama doneta na Najstariji kontinent iz Indije krajem devetnaestog veka, dok je u prvim decenijama prošlog veka doživela pravi bum na tržištu. Spavanje u specijalno napravljenoj noćnoj odeći postalo je veoma popularno, nakon Velike Britanije, i u ostalim zemljama Evrope. U leto 1924. godine u Francuskoj su se pojavile pižame u boji, pravljene od skupih materijala. Dugo godina pižama nije korišćena samo kao noćno odelo, već i kao odeća u kojoj se čovek prijatno osećao dok se preko dana odmarao u kući. U drugoj polovini dvadesetog veka, razvojem tehnologije i stvaranjem novih materijala za pravljenje odeće, na tržištu su se pojavile najraznovrsnije pižame za odrasle, ali i za decu. Danas ih ima najraznovrsnijih, od raznih tkanina, sa aplikacijama, ukrasima, šarama ili jednobojnih.

Pižame sa rajsferšlusom ili dugmićima koji se napred zakopčavaju i spajaju krajeve odeće, one ukrašene medama koji spavaju na Mesecu i mnoge druge osvojile su najmlađe, kao i one malo starije. Naravno, svilene, vezene i bogato ukrašene pižame, namenjene onima sa dubokim džepom, uprkos visokoj ceni i danas pronalaze put do kupca. Kakva je vaša pižamica?

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio