Ako preživi reka Džamna preživeće i Tadž Mahal

Tadž Mahal je velelepni mauzolej u Agri u Indiji, izgrađen između 1631. i 1654. godine. U pitanju je možda najveći gest i žal za prekinutom ljubavi.

Gradilo ga je 22.000 ljudi jer je tadašnji vladar, šah Džahan naredio izgradnju ovog spomenika za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, potnatiju kao Mumtaz Mahal koja je preminula prilikom porođaja. Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mongolske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983, Tadž Mahal postao je UNESKO-v spomenik Svetske baštine opisan kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa.“

Međutim, dvoje indijskih istoričara nedavno je istupilo pred javnost sa gotovo skandaloznim upozorenjem da će Tadž Mahal, drevni mauzolej u Indiji, doživeti, ukoliko se ne počne sa radovima za njegov spas, sudbinu Krivog tornja u Pizi! Šta se zapravo desilo? Za mere je odgovorna vlada Utar Pradeša, države u Indiji, u kojoj se nalazi ovaj islamski mauzolej. Naročitu zabrinutost izaziva isušivanje reke Džamne, jer su eksperti ubeđeni da rečna voda ne ugrožava minarete i kupolu zdanja, već upravo suprotno – blagodareći njenim vodama, položaj zdanja je stabilan. Profesori sa Radžastanskog univerziteta tvrde da su se proteklih godina opasni nagibi minareta povećali. Prvi nagibi primećeni su sada već daleke 1942. godine. Sve je povezano sa isušivanjem tla. Ovi naučnici takođe kažu da ćemo, ako želimo da sačuvamo Tadž Mahal za svoje potomke, morati prvo da spasemo reku Džamnu. Tek što se stišao skandal zbog gradnje novog i velelepnog tržnog centra u susedstvu Tadž Mahala, indijska i svetska javnost ponovo je uznemirena. Ovog puta u pitanju je početak borbe za očuvanje Suze na obrazu vremena, kako Indijci poetski nazivaju to predivno zdanje. Zato Tadž Mahal predstavlja najveći spomenik večnoj ljubavi na svetu.

Samo prošle godine Tadž Mahal posetilo je više od 7 miliona turista. Ostaje nam da se nadamo da ove prognoze nisu toliko ozbiljne ili, ako jesu, da će indijska vlada preduzeti potrebne mere sanacije i obnove ovog prelepog hrama večite ljubavi. Bar toliko da ga i mi možemo obići i diviti mu se.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio