„Ako sam ih rodila šestoro, izvući ću svih šestoro“

Majka šestoro dece Ema Skols iz Švedske spavala je sama sa svojom decom u kući, kada je čula vatru u donjem delu gde su spavala njena dva sina.

Uletela je u vatru kako bi spasila svoju djecu iz zapaljene kuće. Tek što je počela da otvara ulazna vrata, kako bi pustila napolje dva mlađa dečaka, došlo je do eksplozije! Bacila se kao štit na dečake kako ne bi bili povređeni i već tad joj je plamen zahvatio leđa, ali je nastavila dalje. Pustila je dečake na prednja vrata i zaključala ih da ne bi dečaci ponovo ušli pošto su bili prestravljeni.

Zatim je došlo do požara po čitavom stepeništu. Bilo je toliko vruće da je koža počela da pada sa stopala, visila je kao niti, ali još četvoro dece je u kući.

Ćerka Neli (9) skočila je sa sprata da otrči do komšije i potraži pomoć. Najstariji sin Vilijam (11) pokušao je da spusti merdevine kako bi oni koji su ostali mogli da izađu. Dečaci su bili šokirani kada je Ema izašla na balkon. Krvarila je i imala otvorene opekotine po celom telu. Koža na njenim grudima je počela da se ljušti, a kosa joj je bila kao komad drvenog uglja na glavi.

Emma je shvatila da njena najmlađa kćerka Moli, stara 1 godinu, nije bila na balkonu. Mislivši da možda više nije živa, krenula je da je izvuče ali sinovi su pokušali da je spreče da ponovo uđe u pakleni požar. Odlučila se i uspela da se provuče puzeći po podu spavaće sobe. Bio je gust dim i teško je disala. Iako užasno umorna, mogla je videti kako Moli stoji na krevetu, plakala je i bila je prestravljena. Odjednom je dobila ogromnu snagu, uspela je da ustane i podigne jednogodišju ćerku. Samo svojim telom, bez ćebeta, bez zaštite, štitila je svoju ćerku noseći je u sigurno. Silazivši niz stepenice na posledjem koraku Ema se srušila. Tada kao da je sav bol naišao odjednom. Strašno je bolelo. Izvela je svu decu i pomislila da može umreti. 

Emma je tri nedelje bila na respiratoru, lebdeći između života i smrti. Uobičajeno je da ljudi ne prežive čak 90% opekotina, a Ema je sa teškim opekotinama 93% tela preživela, uprkos svemu.

Na proslavi švedskih heroja prošlog meseca proglašena je spasiocem godine 2020.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio