Amerikanac progutao stomatološku bušilicu

Tom Jozsi iz Ilinoisa, našao se u bolnici nakon što je udahno stomatološku burgiju tokom popravke zuba!

Jedan običan rutinski stomatološki zahvat pretvorio se u noćnu moru za ovog čoveka, ostavivši mu burgiju u njegovim plućima. Zamislite da odete kod zubara na rutinsku proceduru kao što je plombiranje zuba, a zatim čujete da ćete možda morati da uklonite deo pluća zbog stomatološke burgije.

Aprila meseca Tom je kod zubara, gde treba da uradi plombu, a sledeće što zna je da mu je rečeno da je progutao to jest udahno stomatološku burgiju. To bi bilo dovoljno loše, s obzirom na to da mu je oštar metalni deo mogao da probije creva, ali je CT snimak kasnije pokazao da burgiju nije progutao, već ju je udahnuo, a sada mu stoji zaglavljena u plućima!

– Bio sam kod zubara da mi plombira zub, a onda sledeće što znam rečeno mi je da sam progutao stomatološku burgiju! Nisam čak ni osetio da klizi u pluća. Sve što sam osetio je kašalj. – rekao je Tom.

Lekari su prvobitno pokušali da uklone zubnu burgiju koristeći normalne tehnike vađenja stranog tela, ali se činilo da je previše duboko u plućima. Očigledno, Jozi je počeo da se brine, posebno nakon što mu je rečeno da će mu verovatno morati da se ukloni deo pluća, ako burgija ostane tamo.

– To strano telo je bilo u ustima, a bakterije u ustima su najvirulentnije i veoma agresivne, a ako su se nakačile na burgiju , stvoriće apsces – rekao je pulmolog Abdul Hamid Alraies i dodao – Zato je se morate rešiti što je pre moguće.

U jednom trenutku burgija je počela da uzrokuje da šezdesetogodišnji radnik na održavanju iskašljava krv, pa su lekari počeli da ga pripremaju za intenzivnu operaciju. Na sreću, dr Alraies i njegov tim su smislili kreativan način da izvuku burgiju, koristeći robotsku bronhoskopiju koja se inače koristi za otkrivanje sitnih čvorića raka pluća. Procedura od 90 minuta protekla je po planu, a burgija je uklonjena.

Tom Jozi se od tada potpuno oporavio i čak ima burgiju na polici u svom domu, kao suvenir da ga podseti na vreme kada je umalo izgubio deo pluća. 

Nije poznato da li odlazi i dalje kod istog zubara.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio