Apple kažnjen sa skoro dve milijarde dolara

Vodeći američki proizvođač pametnih telefona i računara, kompanija „Apple“ kažnjena je sa čak 1,88 milijarde dolara od strane Evropske unije zato što je kršila odredbe Zakona o konkurenciji i svojim muzičkim servisima davala prednost, prenosi Reuters.

Švedski muzička internet platforma, kompanija „Spotify“ podnela je tužbu Evropskoj komisiji 2019. godine, tvrdeći da tvorac „Iphone-a“ ograničava izbor i ponudu u svojoj App prodavnici na taj način što ima dogovor sa dizajnerima softwear-a i zato što naplaćuje 30 odsto naknade za kupovinu ostalih muzičkih aplikacija.

– Ovakva odluka je nezakonita i utiče na milione evropskih potrošača – izjavila je Margret Vestager, poverenik Evropske unije uz objašnjenje da je Apple zabranio programerima američkih aplikacija da informišu korisnike IOS-a sistema na kojem rade Iphone uređaji, o postojanju alternativnih i jeftinijih muzičkih platformi, poput švedskog Spotify-a.

Spotify tvrdi da ograničenja idu u prilog Appleovom rivalskom servisu za reprodukciju muzike, Apple Music.

Prema njenim rečima, Apple ovu praksu sprovodi skoro deset godina što znači da je jako veliki broj korisnika ostao uskraćen za lični izbor aplikacije preko koju želi da sluša muziku, ili su za „streamovanje“ muzike“ morali da plaćaju više nego korisnici Android uređaja.

Apple je ova kazna zatekla jer iznosi skoro četiri puta više od očekivane i poručuju da će uložiti žalbu na odluku Evropske komisije.

– Odluka je donesena uprkos neuspehu Komisije da otkrije validne dokaze o nanesenoj šteti za potrošače i zanemaruje realnost tržišta koje je konkurentno, napreduje i brzo raste, navodi se u saopštenju kompanije Apple.

Novi Zakon o digitalnim tržištima koji ovih dana stupa na snagu, pored Apple-a doneće i niz pravila o „streamingu“ i promovisanju izvođača, kao i o autorskim pravima i za kompanije kao što su Meta u okviru koje posluje Facebook, Google Alphabet i ByteDance TikTok.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio