Avioni kao luksuzni restorani u Tokiju

Mnoge japanske aviokompanije suočene su sa padom prodatih karata i sve manjim brojem letova jos od pandemije koronavirusa. Međutim, dovitljive Japance to nije omelo da za svoje putnike osmisle nove sadržaje koje bi im mogli ponuditi. Japanski avioprevoznik “Nipon Ervejs” odlučio da sve svoje prizemljene avione koji više neće leteti pretvori u restorane luksuzne hrane i gurmanskih poslastica.

Za otvaranje ovih restorana odabrane su starije, već otpisane letelice koje su smeštene na aerodromu Haneda u Tokiju, na pisti koja je izbačena iz upoptrebe. Nekoliko ostarelih Boinga 737 su nakon uloženog novca postali ekskluzivna, moderna mesta za ručkove i večere, a cene obroka u njima kreće se od 300 pa do 540 dolara po tanjiru. Organizatori kažu da nema tog jela koje oni ne mogu da pripreme i posluže ali je za posetu ovih “krilatih restorana” ipak neophodna prethodna rezervacija. Gosti koji se odluče na ručak ili večeru u parkiranom avionu, prethodno putem aplikacije moraju da odaberu da li žele jelo sa japanskog ili međunarodnog menija i da naznače datum i rezervišu kada će restoran posetiti. Spisak jela je zasita širok, pečena riba sa sakio misom, dinstana govedina i tofu, govedina vagju u vinskom senfu iz Kobea i prženi brancin i školjke, koji se služi uz sake, vino od šljive ili šampanjac “Krug”.

Tokom boravka u avionu, na nekadašnji prozorima, putev LCD monitora projektuje se slika neba i oblaka pa gosti imaju osećaj kao da upravo krstare ka nekoj od svetskih destinacija. Avionska sedišta preuređena su u restoranske i barske stolice, a svi konobari obučeni su kao stjuardi i stjuardese. Uz doplatu od 52 dolara, svi korisnici ovih restorana imaju priliku i da, prilikom kupovine avio karata posete i aerodromske restorane za prvu klasu i tamo uživaju u njihovoj besplatnoj ponudi hrane i osveženja, to je privilegija koja je ranije bila dostupna samo korisnicima letova prve klase. Posetom restorana takođe se dobijaju i besplatne leteće milje koje se mogu trošiti na nekom od narednih letova.

“Krilati restorani” za sada uzivaju veliku popularnost i sva mesta u avionima najčešće su unapred rasprodata. Ukoliko ovaj trend zaživi, sve je manje aviona koji će, nakon što odsluže svoj radni vek, odlaziti na “avionska groblja” i rasklapanje. Organizatori najavljuju da će mnogi od njih u narednom periodu takođe postati luksuzni restorani, a putnici su izrazili želju da barem jedan od njih postane i picerija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio