Bankomat na planini

U proteklih nekoliko godina bankomati su postali jedno od osnovnih obeležja svih gradova, sprava iz naše svakodnevice koja se često nalazi na svakom ćošku grada kako ne bismo morali da prelazimo veće udaljenosti radi podizanja novca.

Ali postoji i jedan bankomat, drugačiji od ostalih, pre svega po mestu na kom je izgrađen a to je snežni planinski venac u Pakistanu. Granični prelaz Khunjerab Pass u severnoj provinciji Gilgit-Baltistan odnosno, granični prelaz između  Pakistana i Kine koji se nalazi na visini od 4693 metra je dom najvišeg  bankomata na svetu.

Postavljen od strane Nacionalne banke Pakistana (NBP) 2016. godine, bankomat solarni pogon i vetar, je zaista neobičan prizor na tako izolovanom mestu kao što je prolaz Khunjerab, najviši putni granični prelaz na svetu. Najviši bankomat na svetu ponosno nosi titulu koja je i službeno potvrđena od strane Ginisove knjige rekorda a održavanje bankomata i redovno punjenje gotovinom tj novcem, takođe je prilično težak posao jer je najbliža banka udaljena neverovatnih 82 kilometra. – kaže se u saopštenju novinsko – radijske agencije Pakistana.

Foto: punkufer.dnevnik.hr

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio