Barbi se vratila na velika vrata

Najpoznatija, nasmejana plastična lepotica, sinonim za savršeno telo i omiljena lutka svih devojčica šitom planete sigurno je lutka Barbi. Nastala još davne 1959. godine, Barbi je uz svog junaka Kena ovih dana ponovo u žiži interesovanja jer film o najpoznatijoj lutki ne prestaje da puni bioskopske sale u zemlji i inostranstvu. Otkad se pojavila pa do današnjeg dana, ova zanosna lepotica duge, plave kose postala je toliko poznata da neverovatnih 98% svetske populacije zna ko je ona, čime je nadmašila čak i kraljicu Elizabetu II.

U prvo vreme bila je mnogo osporavana i kritikovana zbog svojih nerealnih oblina i proporcija, međutim vremenom, Mattelova Barbi lutka se sebi stvorila neizbrisivu reputaciju najpoznatije igračke planete. Međutim, postoje i neke činjenice koje možda niste znali o čuvenoj “Barbiki”. Barbi je naime bila prva lutka koja nije imitirala bebu. Pre njenog pojavljivanja sve lutke za devijčice pravile su se u obliku beba. Rut Hendler, idejni tvorac Barbike, primetila je posmatrajući svoju ćerku da su devojčice dosta brzo gubile interesovanje za ovakve, dečje” igračke. Stvorila se ideja o modernoj i atraktivnoj devojci koja bi dolazila sa mnoštvom krpica i cipelica, imala bi svoj stan, posao, hobije, i zanosnog momka čime je odjedno tradicionalni imidž žene kao domaćice bio odbačen. Barbi zbog toga nije odmah bila ljubicima roditelja ali je svakako postala igračka koju je svaka devojčica želela i morala imati. Barbi je takođe još od najranijih dana bila “lutka za svako dete”. Tamnopute, afro američke lutke, koje su bile Barbine prijateljice, mogle su se kupiti u radnjama već od 1967. godine. Do 1980. godine, ova lutka se pojavila u svim varijatetima crta lica, boja kože i kose. Isto tako, u njenom savršenom svetu diskriminacija ne postoji pa se tako za Barbi lutke mogu kupiti i invalidska kolica, veoma su popularne i ćelave barbi lutke kao i one koje ne nose jaku i upadljivu šminku.

Iako postoji tendencija i verovanje da su devojke plave kose koje vole pinku boju “plitker i dosadne”, Barbi ruši ove stereotipe jer su se od najranijih dana mogle kupiti Barbi lutke koje rade kao doktorice, pravnice, mehaničari, kompjuterski programeri ili balerine. Generalno govoreći, Barbi je krajnje sposobna i talentovana mlada dama – lutka. Od svog postanka, imala je preko preko 200 različitih karijera, što je čini jednom od najuspešnijih individua na svetu. Osim toga postoji nekoliko edicija koje su izdavale lutke inspirisane poznatim ženama, što je devojčice učilo i istoriji. Tako imamo i slikarku Fridu Kalo, astronautkinju Sali Rajd, prvu ženu avijatičarku Ameliju Erhart i olimpijsku gimnastičarku Gabi Daglas. U vreme Jugoslavije posebno je popularna bila lutka Barbi sa likom pevačice Lepe Brene.

Pored svih ovih zanimljivosti, treba napomenuti i to da se famozna Barbi nikada nije udavala. Rut Hendler je za svoju lutku namerno napravla i pratioca Kena koji je bio njen prijatelj, dečko, ali nikada i muž. Ona je to učinila jer je Barbi osmnišljena tako da uvek bude glavni junak priče. Kada je lansirana, uz Barbi je išla i priča kako su Ken i ona nekada davno bili u vezi ali su ipak odlučili da više žele ostati dobri prijatelji. Barbikin nevenčani status jedna je od osnivnih karakteristika ove lepe, zanimljive i nadasve voljene lutke koja poručuje da je jaka, nezavisna i, iako druželjubiva, sebi sasvim dovoljna. Koju ste Barbi lutku imale kada ste bile male?

Foto: vogue.com/screenshot

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio