Bugarin urezao svoje i ime svoje devojke na zidine Koloseuma, čeka ga novčana kazna i pet godina zatvora

Mnogi će se ovog leta odlučiti da umesto plaže i mora, posete neku od evropskih ili svetskih prestonica, obiđu sve znamenitosti grada koji posećuju i naprave neku uspomenu, ostave trajni trag da su i oni tamo bili. Međutim, svoje uspomene ograničite na suvenire i fotografije i ne zaboravite da se, pre svega ponašate kulutrno i uzorno.

Nešto što već vekovima postoji preživelo je taj period i bez vašeg imena, stoga nema potreba da isto urezujete ili ispisujete gde god stignete. Ovaj savet više od svih voleo bi da je dobio Bugarin, Ivan Dimitrov koji je urezao svoje ime u Koloseum, a potom dobio veliku novčanu i zatvorsku kaznu. Turista Ivan Dimitrov uklesao je “Ivan + Hejli ’23.” u zidine rimskog Koloseuma kako bi ozvaničio ljubav sa svojom devojkom, ne razmišljajući o tome da bi se takav čin veoma lako mogao shvatiti kao vandalizam. Ivan, koji je uočen kako nožićem struže po zidinama ove istorijske građevine, odmah je prijavljen i priveden od strane italijanske policije. Kako prenosi Dejli mejl, dvadesetsedmogodišnjem Bugarinu vrlo brzo je izrečena novčana kazna od 16.000 eura i zatvorska kazna od čak pet godina. Dimitrov je u prvom trenutku mislio da je reč o šali, potom je čak i psovao kada ga je policija privodila jer nije smatrao da je učinio išta loše, a sada se kaje i piše javno izvinjenje u nadi da će se italijanske vlasti smilovati i ukinuti mu zatvorsku kaznu. Ukoliko se to ne dogodi, Ivan će imati 32 godine kada bude pušten iz zatvora.  Ivanov branilac, Roberto Martina kaže da je mladić izrazio svoje iskreno kanjanje i da je spreman da uputi javno izvinjenje, čak i plati deo novčane kazne, samo da ne provede narednih pola decenije u zatvoru u Italiji.

Italijanske vlasti još uvek razmatraju Ivanovu ponudu jer je pre svega reč o najstarijem i najvećem amfiteatru koji je star skoro 2000 godina i koji važi za jednu od najlepših građevina ljudske civilizacije i spada u jedno od sedam svetskih čuda. Jedina olakšavajuća okolnost u ovom momku može predstavljati činjenica da je “vandalizovanje Koloseuma” učinjeno iz ljubavi prema devojci i u sebi ne nosi nikakvu lošu poruku. Savršeno letovanje po Evropi pretvorilo se u leto iz pakla jer Ivan Dimitrov još uvek čeka odluku Italijana u vezi sa njegovim slučajem. Izvor blizak italijanskom parlamentu poručuje da je sasvim moguće da će mladić biti pušten uz adekvatno služenje kazne društveno korisnog rada. Ivanova devojka, tridesettrogodišnja Hejli Brejsi nije optužena i odavno je napustila Italiju, a o ovom slučaju se dalje nije izjašnjavala. Pitanje je da li je ljubav zaista bila toliko velika da bi bila vredna ispisivanja po zidinama Koloseuma.

Bilo kako bilo, odlazak na letovanje u inostranstvo ne morate doživeti kao žurku bez kraja, već bi bilo dobro upoznati se sa zakonima i pravlima koja važe za određenu stranu zemlju. Ne treba zaboraviti da na određenu turistučku destinaciju dolazite kao turista, i da se morate ponašati u skladu sa propisima države u kojoj se nalazite.

Foto: thecolosseum.org

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio