“Cardrona Bra Fence” najšašavija ograda na svetu

Stanovnici “druge strane planete” imaju dosta drugačijih, nama čudnih običaja kojima se rukovode u svakodnevnom životu, a jedan od najupečatljivijih za celu svetsku populaciju, Novozelanđani su zadali svojom “živopisnom gradom” koja je sačinjena od odbačenih stvari. Verovatno najzanimljivije parče ograde predstavlja deo ukrašen ženskim grudnjacima, simbolično nazvan “Cardrona Bra Fence” koji se nalazi nedaleko od hotela Kardrona, u centralnom Otagu.

Ograda od ženskih grudnjaka svoj život započela je još 1999. godine kada su jednoga jutra pronađena četiri ženska grudnjaka pričvršćena za žičanu ogradu pored puta. Kruži priča da je grupa žena čekala najluđu novogodišnju noć u hotelu Kardrona, a kada su nakon proslave, kasno u noć izašle iz kafane, odlučile su da na putu do kuće skinu grudnjake i okače ih na ogradu. Tokom narednih nekoliko nedelja, broj grudnjaka na ogradi se stalno povećavao sve dok ih nije bilo još šezdeset do kraja februara 2000. godine. Ubrzo se na ovoj ogradi nalazilo nekoliko desetina grudnjaka. U oktobru 2000. godine nekoliko nepoznatih dama skinulo je oko 200 ženskih grudnjaka sa ograde u znak protesta jer su smatrale da je ovakav detalj na ogradi neprimeren. Godine 2006. čak je i Veće okruga uskočilo i uklonilo 1.500 grudnjaka sa ograde. Ali ograda je ponovo počela da obnavlja svoju kolekciju i povećava broj grudnjaka, a te iste godine napravljen je i pokušaj da se napravi najduži lanac grudnjaka na svetu.

Kako su se vesti o ogradi širile, počelo je da se pojavljuje sve više okačenih grudnjaka. U narednim godinama broj grudnjaka je porastao na hiljade, a ograda je postala jedinstvena turistička atrakcija koja sada okupira pažnju celog sveta. Žene iz selog sveta dolaze da posete ovu ogradu i okače svoje grudnjake iz najtazličitijih razloga. Sa popularnošću, ograda je počela da privlači i mrzitelje koji su smatrali da je neometano izlaganje donjeg veša na javnoj ulici sramota, grudnjaci su se skidali u više navrata ali svaki put bez uspeha, jer su se za samo nekoliko dana uvek pojavljivali novi. Ograda trenutno ponosno pokazuje oko 10.000 grudnjaka, a korišćena je i za prikupljanje novca za Fondaciju za borbu protiv raka dojke putem donacija turista u ružičastoj dobrotvornoj kutiji na ogradi.

Trendovi se menjaju i proširuju, a Novozelanđani sada na ogradu kače i sve ono što im predstavlja višak, čizme, četkice za zube, bicikle i stare igračke. Zbog ovakvih eksponata, “Cardrona Bra Fence” je najšašavija ograda na svetu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio