Činija u vrednosti od od pola miliona

Kupovina po antikvarnicama za mnoge ljude predstavlja “lov po zaboravljenom blagu”, vremešnim, korištenim predmetima koji u sebi čuvaju draž starih, boljih vremena. Međutim, jedan anonimni muškarac iz Amerike je bio toliko srećne ruke da je kinesku činiju koju je u staroj radnjici kupio za svega 35 dolara uspeo da proda na jednoj online aukciji za više od pola miliona dolara.

Dotični je pre nekog vremena uspeo da pronađe belu činijicu sa plavičastim dezenom u jednoj staroj antikvarnici u Kentakiju, međutim po povratku kući shvatio je da mu se činija ipak ne dopada jer mu se činilo da će ona biti ipak nepraktična za upotrebu pa je odlučio je proda putem popularnog E-baya kako bi za nju izvukao barem deo uloženog novca. Kada se slika činije na E-bayu pojavila, ogles je vrlo brzo postao veoma poularan, a ponude su počele da se gomilaju i uvećavaju do te mere da je identitet prodavca morao ostati skriven. Detaljnijom analizom predmeta, kasnije je utvrđeno da je reč o činiji čiju je izradu tražio kineski carski dvor u vreme vladavine dinastije Ming. Stručnjaci koji su je pregledali utvrdili su da ona potiče sa dvora cara Jonglea, koji je vladao Kinom vladao od 1403. do 1424. godine. Ova egzotična činija koju još zovu i “činija lotosa” zbog motiva koji su na njoj iscrtani, zapalila je ceo internet svet i na kraju dostigla vrednost od preko 700.000 američkih dolara. Angela Mekater, stračnjak za kinesku umetnost koja je proučavala famoznu posudu kaže da joj je neshvatljivo kako se desilo da je ovakav redak, muzejski predmet neko mogao da kupi na dvorišnoj rasprodaji ili u nekoj staroj antikvarnici. Prema njenoj tvrdnji, osim ove postoji još šest sličnih činija koje se nalaze u Tajvanu i u Velikoj Britaniji gde je i poslednja prodata.

Kažu da je smeće jednog čoveka, blago nekog drugog, a iz ličnog iskustva jednog Amerikanca koji je iz hobija voleo da kupuje polovne, korištene stvari, ova teza postala je i potpuna istina. Zato dobro proučite iz kakve to činije kod kuće grickate čips, nikad se ne zna, možda vam neugledna, “stara, bakina činija” može doneti veliko bogatstvo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio