Dovitljiv način kako da se kazni prestupnik

Nekada se zbog lošeg ponašanja na brodu, po naređenju kapetana šetalo po dasci, u drevnom Egiptu onaj ko bi ukrao, morao je da trči kroz plićak reke pune krokodila… ljudi su oduvek smišljali načine kako da kazne nepravdu.

Jedan sličan, šaljiv ali prilično ponižavajući običaj zadržao se i dan danas u Italiji, u gradu Trento, u kojem svake godine meštani strpaju ljude u kavez i potapaju ih u reku za kaznu, iako je to samo brzi uron namenjen zabavi, a ne pokušaj da nekoga zaiste utope u reci.

Reka Adiđe, koja protiče kroz Trento, svake godine u znak “pročišćenja”, okupa nekoliko svojih meštana, najčešće političara i biznismena, koji se, zatvoreni u kavez, potapaju u nju. Ovaj šarmantni događaj zove se ‘Tonca’ i deo je Vigilijanskih proslava koje grad Trento održava svake godine u drugoj polovini juna. Događaji su namenjeni u čast Svetog Vigilija, zaštitnika grada, a jedan od glavnih događaja je Sud pokajanja gde se sudi poznatim ličnostima iz Trenta koji su se osramotili tokom godine. Građani se “odabiraju” na osnovu glasova koji se tokom cele godine prikpljaju od svih žitelja Trenta i niko nije pošteđen, za svakoga može da se glasa da izađe pred gradski Sud pokajanja. Neki se proglase nevini, ukoliko imaju objašnjenje, pa bivaju pošteđeni zaronjavanja u reku, ali za one koji se proglse krivim, njihova kazna je neizbežna, smeštaju se u kavez koji se sa mosta spušta u reku Adiđe. Na prošlogodišnjoj “Tonci”, šest osoba je proglašeno krivim, dok je petoro spašeno od potapanja u reku. Danas je sve to deo šale i zabave, barem za one koji gledaju, jer se nakon kratkog potapanja, “osuđeni i osramoćeni” izvlače iz vode, daju im se peškiri da se osuše i kuvano vino da se okrepe. Međutim, nekada su kavezi uranjani i ostavljani u reci sve dok se meštani ne bi uverili da su se kažnjeni udavili.

Pitate se zbog čega oni koji se proglase krivima pristaju na ovakav čin? Odgovor je čast! Iako “Tonca” služi kao vid zabave i trenutak kada okrivljenni bude javno osramoćen, po izlasku iz reke sve mu je oprošteno i on može da se da se vrati normalnom životu, prihvaćen od strane svojih sugrađana. Ukoliko neko odbije uranjanje, može slobodno da pakuje kofere i traži drugi grad jer je život u Trentu za njega zapečaćen, ostaje trajno osramoćen, bez ikakvog poštovanja od strane svojih komšija, građana malog italijanskog gradića Trento.

Za koga biste Vi glasali?

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio