Grobnica Svetog Nikole otkrivena u Turskoj

Grobnica Svetog Nikole otkrivena je u Turskoj nakon više od 1.600 godina, kada su arheolozi locirali ostatke drevne crkve koja je ležala potopljena zbog porasta nivoa vode u Sredozemnom moru tokom srednjeg veka. 

Nad grobom je podignuta i crkva kako bi se zaštitio svečev grob, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod sa prethodnog svetilišta koji ih je doveo do poslednjeg počivališta Svetog Nikole – prenosi novinska agencija Demiroren. 

Tim arheologa je sada saopštio da je možda pronašao grob Svetog Nikole, ali i dalje rade na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve kako ne bi oštetili grobnicu. Ova crkva dodata je na Uneskovu listu svetske baštine 1982. godine. Osman Eravsar, šef pokrajinskog komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, rekao je novinskoj agenciji Demiroren da je prva crkva potopljena nakon što se Sredozemno more podiglo, a nekoliko vekova kasnije na vrhu je podignuta nova crkva.

Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola – istakao je Osman Eravsar i dodao da su arheolozi trenutno iskopali pločice na podu prve crkve. 

Sveti Nikola, koji je živeo između 270. i 343. godine nove ere, najpoznatiji je po podeli nasleđenog novca siromašnima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio