Hleb od samlevenih cvrčaka

U današnje, moderno vreme ceo svet okrenut je zdravom načinu života i zdravoj ishrani. Odavno su prošli dani belog hleba i vrućih pogača, sada je u modi hleb od integralnog i heljdinog brašna, peciva od celih zrna, semenki i slično. Međutim, novi trend u svetu, barem u Italiji, postavio je hleb pravljen od buba, tačnije od cvrčaka.

Jedna italijanska pekarica krenula je sa prodajom hleb napravljenog od praha od prerađenih cvrčaka, nakon što je Evropska komisija prošlog meseca presudila da se delomično odmašćeni i u prah samleveni kućni cvrčci mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Ovako pripremljen “cvrčak prašak” se dodaje hlebu kao prirodni aditiv kako bi se isti obogatio proteinima. Italijanski kuvar, Enriko Murdoko, šef restorana Tellia u Torinu, izjavio je za italijanske medije da je ukus ovako pripremljenog hleba odličan i da ga je on dodatno obogatio mešavinom sicilijanskih začina kako bi se ukus insekata u potpunosti prekrio.

Ako mene pitate, mislim da podseća na ukus lešnika, sjajan je. – rekao je Murdoko na promociji svoga hleba.

Ovaj neobični kuvar kaže da u potpunosti učekuje od EU da preinače dozvole za uvoz praha cvrčaka iz Vijetnama, sa hrane za životinje, na hranu koja je prilagođena i za ljudsku upotrebu jer bi se time proces nabavke sirovina u potpunosti legalizova.

Ljudi u Aziji vekovima jedu insekte i nista im ne fali. – brani se Murdoko na napade mnogih koji smatraju da ovakav hleb nikako nije zdrav.

Bio zdrav ili ne, ovaj hleb svakako nije jeftin, a cena jedne vekne iznosi oko 18 eura. Doduše, kažu da je od ovakvog hleba dosta pojesti jednu tanju krišku kako bi se zasitili. Ako još uvek niste ubeđeni, znajte da cvrčci kao hrana brzo dobijaju na popularnosti jer predstavljaju prirodan izvor proteina bez ekoloških, ekonomskih i zdravstvenih problema koji dolaze sa mesom.

Možda i nije daleko dan kada ćemo ući u pekaru i reći našem prodavcu: ”Daj jedan od cvrčaka, danas mi treba malo više energije!”

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio