I ove godine klizanje bez Rusa

Klizačka Grand Pri sezona započela je u subotu 22. oktobra, prestižnim takmičenjem “Skate America”, prvim od 6 kvalifikacionih šampionata za Grand Pri Finale. “Američka pirueta” održava se u Norvordu, dražava Masačusets, a ono što je kuriozetet jeste da se i ovogodišnja svetska takmičenja u svim disciplinama klizanja, na zahtev Međunarodne klizačke federacije (ISU) odvijaju bez takmičara iz Rusije, koji u ovom sportu drže primat.

Naime, usled agresije Rusije nad Ukrajinom, klizačka federacija je još prošle godine, odmah nakon Olimpijskih igara zabranila Ruskim sportistima da se takmiče. Osim šoka usled činjenice da se sportistima smatraju ljudi koji propagiraju mir i fer odnose a ne rat, i činjenice da se radi o devojkama i mladićima od 15. do 22. godine nakon čega klizači uglavnom odlaze u “penziju”, pometnja je nastala i zbog toga što su Ruski klizači decenijama unazad nosioci medalja na ovakvim takmičenjima.

Dok se Amerikanke, Kineskinje pa čak i Japanke još uvek bore da upešno izvedu sve trostruke skokove, Ruskinje već uveliko, čak i u juniorskoj konkurenciji, izvode četvorostruke skokove. U prilog tome ide slobodan program Aleksandre Trusove sa Olimpijskoh igara u Pekingu, kada je ova Ruska klizačica izvela, ne jedan već čak pet četvorostrukih skokova.

Odsustvom Ruskih takmičara kao predstavnika Evrope, otvara se prilika da i drugi, malo slabiji klizači iz Severne Amerike i sa azijskog kontinenta osvoje svoje prve medalje na prestižnim Grand Pri takmičenjima i Svetskom prvenstvu u Japanu 2023. godine. Ostaje jedino pitanje da li je ovim činom ISU federacija isključila ono primarno na svakom takmičenju – sportski fer plej.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio