Istina o mornaru Popaju

Kada bismo decu danas pitali “ko je naj sasvim, potpuno sasvim, najbolji dasa” verovatno bismo ostali bez pravog odgovora ali samo par decenija unazad i odogovor svakog deteta sigurno bi bio – Mornar Popaj.

Ovaj hrabri moreplovac, odan svojoj Olivi, nesutrašivi je i pravdoljubivi, dobri lik iz crtanog filma a obeležio je mnoga detinjstva i generacije. I naravno, svi mislimo da je ovaj mornar nižeg rasta, jakih podlaktica i brade, sa lulom u ustima i konzervom spanaća u džepu potpuno izmišljeni lik, ali to nije tačno!

Mornar Popaj je zaista postojao, a priča o ovom čoveku nenerovatna je koliko i sam crtani lik. Inspiracija za stvaranje Popaja zapravo je bio Frenk “Roki” Figel koji je veći deo života radio kao barmen, a ne kao mornar, ali je uvek nosio mornarsku kapicu na glavi i pričao je o tome kako će otploviti na put oko sveta. Roki je bio hrabar čovek, imao je jaku bradu, snažne ruke i pušio je kao odžak. Uvek bi nosio prugastu mornarsku majicu, kapu i nikada nije izlazio iz kuće bez lule u ustima. Zbog dima koji je kuljao iz lule razvio je deformaciju lica pa je na jedno oko skoro žmurio do je drugo držao širom otvoreno. Zato je i dobio nadimak Roki – “Popeye.” (iskočeno oko).

Iako je voleo da ulazi u barske tuče, Roki je bio ljubazan i pomagao je drugima, posebno slabijima od sebe. Frank Fiegel preminuo je mlad, u 47 godini života i nikada nije oplovio svet, ali je zato njegov mornar Popaj postao svetski poznati “moreplovac filmskih i televizijskih” ekrana. A ako vas zanima priča o čuvenom spanaću koji Popaju daje nadljudsku snagu, ova ideja stvorena je kako bi se deca podstakla da jedu više spanaća.

Crtani filmovi su nekada i tome služili.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio