Italijanka u 90-oj godini završava srednju školu

Italijanka koja je propustila formalno obrazovanje zbog Drugog svetskog rata, vratila se u svojoj 90-oj godini u učionicu da bi dobila diplomu srednje škole.

Anuncijata Murđija je najstarija osoba koja je ikada pohađala časove kako bi došla do diplome srednje škole. Murđija je najstarija osoba u razredu gde uči za ispit koji je namenjen deci nižeg srednjeg obrazovanja. Na nastavu ide redovno i to u večernjoj školi blizu svoje kuće u Dolijanovi na Sardiniji.

– Volim da učim, uvek mi se to sviđalo”, rekla je za Il Mesađero. – Ali kada je izbio rat, za mene se sve promenilo. Morala sam da idem da radim, pošto se moja porodica mučila i ja sam morala da se žrtvujem, nekada su mogli da uče samo oni koji su imali novca – dodala je. Annunziata Murgia je rekla da je naučila da šije kada je bila dete i da je postala krojačica. Ali čitala je mnogo knjiga, pa je kako je rekla učila sama, kad god sam mogla.

Njene strasti su istorija i muzika. – Uvek sam volela istorijske knjige, i zato što sam iskusila dobar deo istorije o kojoj se piše u knjigama, videla sam posledice Prvog svetskog rata i proživela Drugi – nastavila je.

Murđijina najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina.

Marina Pilija nastavnica književnosti u školi opisala je Murđiju kao veoma strastvenog i angažovanog učenika.

– Iako ima poteškoća sa sluhom, a ni pre neki dan nije bila u najboljoj formi zbog pada, ona aktivno učestvuje u nastavi, posebno o istoriji –  rekla je nastavnica Pilija. Prosečna starost učenika u Murđijinom odeljenju je 40 i više, od kojih se neki pripremaju i za diplomu srednje škole.

– Često su to žene koje žele da nastave školovanje pošto dobiju decu, ili su to ljudi koji nikada nisu stekli diplomu i potrebna im je za posao, jer je to minimalni uslov –  rekla je Pilija.

Poslednja osoba u Murdijinoj starosnoj grupi koja je polagala ispit u školi bila žena koja je imala 87 godina, i to je bilo 2016. godine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio