Jednostavno najbolja

U vreme njenog detinjstva, živeo se drugačiji život. Odrasla je u bedi i nemaštini ali u čistom i urednom domu gde je svako morao da radi. Nakon škole, odlazila je na polja gde je provodila sate u berbi pamuka, a potom bi kući, posle večere, učila i radila domaće zadatke. Najveću utehu i ljubav pronalazila je u pevanju, pre svega u crkvenom horu gde su je često opominjali jer je crkveni gospel pevala na neki novi, samo njoj poznat način. Često su je gurali i u poslednju red jer je zbog svog prodornog i snažnog vokala bila najglasnija. Pa ipak, takav talenat nije se mogao sakriti. Godinama kasnije, njen hrapavi kontraalt i slobodni, energijom nabijeni nastupi učinili su je najpoznatijom zvezdom planete, jednom jedinom “kraljicom roka”. Jučerašnji dan doneo je svima tužnu vest, a njoj olakšanje, nakon duge borbe sa rakom debelog creva, jedna od najvećih svetskih pevačica, muzička ikona Tina Tarner preminula je u svom domu, u blizini Ciriha u 83. godini.

Rođena je kao Ana Mej Bulok 26. novembar 1939. godine u malom gradu Natbušu, država Tenesi, o kojem je kasnije napisala i pesmu. Svoju karijeru započela sasvim slučajno, kada je imala 19 godina, 1958. godine. Do tada je radila kao medicinska sestra. Počela je da peva prvo kao prateći, a potom i kao glavni vokal u grupi “Kraljevi ritma”, zajedno sa Ajkom Tarnerom, svojim prvim suprugom. U to vreme, još uvek je bila u vezi sa svojim saksofonistom Rejmondom Hilom, sa kojim je dobila sina. Svetski uspeh došao je vrlo brzo, još dok je bila u bendu “Ajk i Tina”. Ajku je sugerisano da stavi pevačicu na čelo benda, proda kuću i uloži novac u snimanje ploče. On ju je ubedio da promeni ime u „Tina“, kako njeni bivši ljubavnici ne bi mogli da je nađu.

Prvi hit, „Fool in Love“ dospeo je na Bilbordovu top listu, a već naredna pesma, „It’s Gonna Work Out Fine“, donela je duetu prvi Gremi. “Proud Marry”, “River Deep, Mountain High” i mnoge druge pesme propratile su uspeh benda. Međutim, ruže ni tada nisu cvetale u njenom životu. Kao veoma mlada, ostala je bez kose koju joj je frizerka lošim hemikalijama uništila, pa su sve slike sa kojih znamo Tinu, ustvari slike gde je nosila perike od kojih je mnoge i sama pravila. Mnogo veći problem od kose predstavljale su batine koje je često dobijala od svoga supruga Ajka, sve dok ga jedne noći, nakon nastupa, konačno nije ostavila. Hotel je napustila bez novca pobegavši na autobus, a potom je zakucala na vrata motela gde je vlasnika, pretučena i krvava, zamolila da je pusti da prespava, a da će mu se ona višestruko odužiti. Vlasnik, znajući već tada za slavnu Tinu, pustio je da živi u malom motelu gde se skrivala od muža, a kada je postala svetski poznata zvezda, zahvalila je pomenutom vlasniku toliko da on više nikada nije morao da radi.

Razvod je usledio 1978. godine, a samostalnost i osamdesete, donele su joj nezapamćeni uspeh. Tina je konačno snimala muziku kakvu je ona želela, a već prva pesma “What’s Love Got to Do with it” donela joj je milionski tiraž. Usledili su njeni najveći hitovi, “Simply the Best”, “I Don’t Wanna Loose You”, “Private Dancer”, “I Can’t Stand the Rain”, “Help”. Sa Mel Gibsonom glumila je u trećem delu “Pobesnelog Maksa” za koji je snimila i pesmu “We Don’t Need Another Hero”. Devedesete i hitovi “Missing You”, “Silent Wings”, “When The Heartache Is Over” i “I don’t Wanna Fight”su samo potvrdili njenu titulu jedne od najpopularnijih pevačica na svetu sa preko 180 miliona primeraka prodatih albuma širom sveta.

Posle 2000. postala je državljanin Švajcarske i povukla se sa scene. Vratila se 2008. godine, pevajući na dodeli nagrada Gremi i pošla na turneju da bi proslavila 50 godina pevačke karijere. Uprkos poodmaklim godinama, izgledalo je da je energija nikad nije napustila, a njen glas bio je jednako moćan kao i uvek. Godine 2013. je doživela težak moždani udar nakon čega jedno vreme nije mogla da govori, međutim i to je savladala. Godine 2016. joj je dijagnostifikovan rak debelog creva nakon čega je operisana, a zbog teških lekova protiv hipertenzije su joj otkazali bubrezi nakon čega je bila na dijalizi. Uprkos transplantaciji bubrega 7. aprila 2017. godine zdravlje joj se u narednih šest godina pogoršavalo. U svom domu imala je aparat za dijalizu. Pred sam kraj života izgubila je i oba sina, što joj je posebno teško palo. Prilikom nedavne posete njene najbolje prijateljice Cher, “Boginje popa” sa kojom se družila još od devojačkih dana, poverila joj se da je “spremna i da je završila sa borbom”. Tina Tarner je preminula posle duge i teške bolesti 24. maja 2023. godine.

Hitovi koje je ostavila zauvek će se slušati i pamtiti jer samo je jedna, jednostavno najbolja, “kraljica roka” – Tina Tarner.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio