Jo-jo nastarija igračka na svetu

Teško je reći koja je igračka najpopularnija na svetu, jer ih ima nekoliko koje zaslužuju ovaj epitet. Mekani plišani medvedići i danas su omiljeni kao što su bili i pre sto godina, a najprodavanija društvena igra je monopol. Od 1936. godine, kada su je izmislili, prodata je u više od sto miliona primeraka u 80 zemalja na svetu i prevedena na 26 jezika.

Znate li koja je igračka najstarija na svetu?

Kada bismo se vratili 30 vekova unazad, u Kinu ili Grčku, sreli bismo devojčice i dečake koji se igraju igračkom po imenu jo-jo. Najverovatnije je da ova igračka potiče iz Kine, mada su prvi istorijski izvori grčki i datiraju iz 500. godine pre naše ere. Naime, na oslikanim vazama iz ovog perioda prikazana je grčka omladina kako se igra jo-joom. Ovu drevnu igračku pravili su od drveta, metala ili terakote, imala je oblik diska i tako su je i zvali. Danas se može videti u Nacionalnom muzeju u Atini. Verovatno je jo-jo iz Kine stigao na Filipine. Istorijski izvori iz šesnaestog veka otkrivaju da su se tamošnji lovci penjali na drvo i kamenom vezanim za dugačko uže lovili životinje na zemlji. S vremenom su se i najmlađi izveštili u rezbarenju i korišćenju jo-joa, pa je on postao njihova omiljena razbibriga.

U osamnaestom veku jo-jo je doplovio sa Orijenta u Evropu i postao sredstvo za uklanjanje stresa i pomodna zabava za škotsku, francusku i englesku aristokratiju, a u Ameriku stigao je sa Filipina 1920. godine. Međutim, tu nije i kraj priče! Jo-jo je dospeo i u kosmos, i to 12. aprila 1985. godine, kada ga je NASA poslala u spejs šatlu Diskaveri kao deo projekta „Igračke u svemiru“. Naučnike je zanimalo kako će se jo-jo ponašati u prostoru mikrogravitacije. Pokazalo se da ni tamo ne „spava“ već se polako i graciozno kreće po vrpci. Da li se u januaru 2023. godine neko igra sa najpopularnijom igračkom u ljudskoj istoriji?

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio