Kad kosa osedi

Od kako je sveta i veka, jedna od osnovnih preokupacija kada je uređivanje u pitanju, uvek je bila briga o kosi.

Kako starimo, održavanje kose postaje još komplikovanije jer počinju i prve sede vlasi da nam kvare izgled. Neki su potpuno pomireni sa tim ali neki to nikako ne prihvataju, pa žene, a sve češće i muškarci posežu za farbama za kosu, neki manje, neki više uspešno. Seda kosa je prvi očigledni znak starenja, te mnogi pribegavaju čupanju iako se plaše da će baš ta navika da dovede do stvaranja novih sedih vlasi. “Kad isčupaš jednu, tri će joj doći na sahranu.” – kaže stara izreka, međutim da li je to zaista tako?

Čupanje sede kose svakako na kratko može rešiti problem, pogotovo ako imate 2-3 sede dlake međutim, mnogi se plaše da to čine jer postoji priča da će čupanje kose samo dovesti do još većeg stvaranja sedih vlasi. Činjenica je, međutim, da sede vlasi neće doći zato što ste počupali jednu, ali čupanje kose svakako nije dobro, a zašto to ne bi nikako trebalo da radite objašnjava ekspert za kosu Van Klark.

Kosa, tačnije jedna vlas prosečno traje 3 ili 4 meseca nakon čega je odmah zamenjuje, nova mlada dlaka. Međutim, svaka dekada dovodi do sve manjeg stvaranja nove kose. Otprilike svakih 20 godina, kosa ponovo raste, samo malo tanja i počinje brže da opada. Ciklusi na glavi se ponavljaju u proseku na svakih 10 do 20 godina, ali postoji ograničen broj ciklusa rasta jedne dlake. Čupanjem skraćujete te cikluse. – rekao je Van Klark.

Njegova saradnica, stilistkinja Dženifer Korab se slaže i dodaje: Osim što ćete prekinuti jedan od tih ciklusa, možda pravite veću štetu koju bi bilo teško ispraviti. Čupanjem kose možete traumatizovati folikul dlake, što može dovesti do infekcije ili čak ćelavih mrlja. Dokaz ovome je depilacija nogu ili tela jer svaka depilacija slabi folikul i dlaka imamo sve manje. – poručuje Korab.

Ukoliko dođe do ovakvih oboljenja, lečenje je dosta dugo i mukotrpno, a bolesti će svakako doprineti sve bržem opadanju kose. Zato stručnjaci savetuju da volite i negujete svoju kosu, a ako vam sede baš jako smetaju, farbanje je svakako bolja opcija, pogotovo onom koja u sebi nema amonijak. Seda kosa je neizbežan deo starenja. Naravno, kod nekog će biti više, kod drugog manje zastupljena, ali je neko pravilo da se broj pigmentnih granula prirodno smanjuje s godinama, odnosno, obično između 28. i 40. godine. Ima i onih kojima kosa kreće da sedi već posle 23. godine. Razlog tome je što melanociti, ćelije koje proizvode melanin, prirodni pigment kose, počinju da usporavaju i imaju manju proizvodnu moć. Kosa zapravo nije bela, već srebrnkasta, staklasta. „Sivi“ ton se zapravo svodi na procenat prirodne boje kose koji je preostao i koji je pomešan između ostalih dlaka izazivajući mnogo različitih nijansi. Kako kažu stručnjaci, vaš DNK i vaš život igraju ulogu u tome koliko brzo se pojavljuju sede.

Vaš biološki sastav i genetika određuju kada kosa počinje da sedi, a stres može pojačati ili ubrzati proces. Dakle, više vlasi ne dolazi zato što ste jednu počupali, one se pojavljuju jer vreme prolazi.

Ne verujem da je osveta namera u prirodnim procesima. – kaže kroz šalu Van Klark. Prema njegovim rečima, srebrni pramenovi u našoj kosi normalni su jer je takva putanja života. Ako vam pređe u naviku čupanje sedih vlasi, kada je manje od jedan odsto glave sedo, imaćete manje kose za nekoliko godina, kada 10 odsto glave bude pod sedim vlasima. Dobra vest je i da se na tržištu mogu nabaviti preparati koji vraćaju, tačnije nadoknađuju prirodni melatonin. Njihova cena nije mala, ali je njihova uspešnost redovnom upotrebom veoma visoka pa kroz koji mesec možete povratiti vašu prirodnu boju, bez sedih vlasi. Uostalom, seda kosa je sada potpuni svetski IN.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio