Kad ti novac stvarno padne sa neba

Koliko često ste samo pomislili “Da hoće nesto da mi padne sa neba pa da mi krene na bolje…”, ali to nešto osim kiše ili snega nikada se ne dogodi, a zbog toga što smo pokisli ili bili zavejani svakako nismo postali bogatiji. Međutim, ponekada se desi da nam nebo ipak pošalje neki “dar” koji nam iz korena promeni život. Takva sreća dogodila se siromašnom Indonežaninu kome je bogatsvo doslovno palo s neba.

Jošua Hutagalung je 33.-godišnji mladić koji je sa svojom suprugom živeo u trošnoj kući sa limenim krovom i nije video izlaz is svoje svakodnevice, bavio se zemljoradnjom i uzgojem pirinča od čega je imao taman toliko da preživi iz meseca u mesec. Iznenada jednog popodneva, dok su pripremali ručak, bračni par Hutagalung začuo je snažan zvuk lomljenja i kršenja, a njihov dom ispunio je oblak prašine kada je veliki kamen pao sa neba, probio krov i upao u dnevnu sobi.

Zvuk je bio strašno glasan i delovi kuće su se tresli. Nakon što se prašina slegla, pretražio sam dnevnu sobu i video sam da je limeni krov kuće pukao, a na sredini sobe nalazio se usijani kamen. – priča Jošu za dnevni list Jakarte. Ovaj događaj primetilo je i lokalno stanovništvo, pa su na desetine Jošuinih komšija dojurile da vide šta se dogodilo.

Neki su došli da nam pomognu, a neki iz znatiželje i želje da vide čudni kamen. – rekao je Jošua.

Užareni kamen bio je jako vruć pa su ga Jošu i njegova supruga izneli iz kuće uz pomoć motike. Vruć kamen ustvari je bio meteorit, veličine fudbalske lopte i težak oko 2,2 kilograma, po proceni geologa star 4,5 milijardi godina i verovatno jedan od najznačajnijih meteorita koji su se ikad našli na zemlji. Dalja procena pokazala je da je u pitanju “ugljenični hondrit CM1/2”, izuzetno retka vrsta meteorita vredna oko 1,85 miliona dolara. Meteoriti se inače cene po gramu, a najjeftinije sorte čistog kamena donose od 0,50 do 5,00 američkih dolara po gramu. Postoje i one još ređe koje sadrže nepoznate legure u sebi i prodaju se i do 1000 američkih dolara po gramu. Jošua je uspeo da iskopa kamen bez većih oštećenja jer je meteor još uvek bio užaren pa je za njega dobio sumu dovoljnu da potraje do kraja života.

Nakon dobijenog novca, Indonežanin je rekao da više neće gajiti pirinač, a deo novca uložio je da u svom selu izgradi crkvu, pošto mu je “lova” ipak “pala sa krova”, tačnije sa neba. Bračni par inače ima i troje dece, tri sina, a “kamen sa neba” prema njima je siguran znak da treba još jednom da pokušaju da dobiju i ćerkicu koju Jošu veoma želi i koja bi do kraja upotpunila njihovu sreću.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio