Kad za bocu vina platiš 17 miliona rupija – E, taj osećaj.

Da li ste nekada poželeli da, tokom boravka na nekoj lepoj, turističkoj destinaciji, počastite sebe i probate neko novo, skupo, lokalno vino, karakteristično za predeo u kojem boravite? Ako je tako, vodite samo računa da dobro upoznate i lokalnu valutu i saznate njenu pravu vrednost u odnosu na euro, dolar ili valutu koju vi koristite. U protivnom može vas sačetati neprijatno iznenađenje. Baš to se dogodilo jednom australijskom turisti koji je slučajno kupio flašu vina koja ga je koštala više od njegovog celokupnog odmora na Baliju.

Jedan turista iz Australije poželeo je da za praznike poseti indonežansko ostrvo Bali sa svojom partnerkom kako bi ujedno proslavio i svoj rođendan. Naručio je neko lokalno, egzotično jelo sa morskim plodovima, a uz jelo poručio je i vino za koje nije tražio preporuku od kuvara u restoranu. Međutim, ne znajući tačnu vrednost vina u odnosu na australijski dolar, turista se gadno iznenadio jer je njegov račun bio veći od planiranog za jednu malu, okruglu nulu.

Obično ne pijemo vino kada smo na Baliju zbog prosečnog vina u ponudi, ali ovog puta sam odlučio da uzmem flašu vina s obzirom na priliku. Pregledavajući vinsku kartu, odlučio sam se za pristojnu bocu belog vina koja je koštala 170 australijskih dolara, definitivno malo više nego što bih platio u Australiji, ali to je bila proslava rođendana, zar ne? 170 dolara nije tako jako skupo. – priča ovaj turista za Daily mirror.

Prilikom poručivanja, konobar ga je upitao da li je siguran da želi baš to vino jer je ono malo skuplje od ostalih u meniju ali je turista ljutito odbrusio da on ima dovoljno para da sebi priušti bocu “malo skupljeg vina”. Australijanac potom kaže da je njihova kupovina čak privukla i pažnju kuvara i ostalih zaposlenih koji su aplaudirali nakon poručenog vina.

Vino je bilo okej, ništa spektakularno ali je lepo išlo uz večeru. Kada smo završili obrok, zahvalili smo se, a račun rekli da nam stave na račun sobe hotela u kojem smo odseli. – kaže ovaj vinopija za Daily mirror.

Turista potom priča da je shvatio kakvu je grešku napravio tek sledećeg jutra kada je proverio svoj bankovni račun.

Sledećeg jutra sam se prijavio u internet bankarstvo i primetio naplatu od 2050 dolara iz restorana! Srce mi je stalo i imao sam napad panike. Nakon što sam otišao na recepciju video sam da je vino, umesto 170 koštalo 1700 australijskih dolara! U kasnijoj raspravi sa menadžmentom hotela, turista je saznao da cena vina nije 1,7 miliona rupija, već 17 miliona i da je to vino prvi put poručeno u tom restoranu.

U svakom slučaju, bila je to večera i rođendan koji će pamtiti do kraja života.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio