Kafa kao najomiljeniji napitak na svetu

Kafa je najomiljeniji aromatični napitak cele planete, crna ili bela, slatka ili gorka, sa kolačićem ili uz omiljeni trač, kafa se konzumira kako bi se okrepili, razbudili i utrošili slobodno vreme koje ugrabimo.

To je napitak sa prepoznatljivom aromom i ukusom koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku. Kafa se obično služi topla ali je u vrelim letnjim danim aodlična i ledena, sa sladoledom. Biljke kafe se uzgajaju u preko 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Južne Amerika, Južne Azije, Indije i Afrike. Najpopularnije su dve vrste kafe koje se najčešće i uzgajaju, a to su čuvena arabika, i manje čista ali jača i izdržljivija – robusta.

Kafomani smatraju da je šoljice tople kafe na početku radnog dana najbolji način da se započnu sve obaveze, pogotovo ako ste još uvek pospani. Međutim za ovaj napitak vezani su i mnogi mitovi, istine i neistine, pa je pravo vreme da se pozabavimo najčešćima. Kažu da kafa smanjuje umor ali to zapravo nije tačno jer ona ustvari samo prikriva umor tako što blokira njegov centar. Kada popijemo kafu imasmo osećaj da smo odmorniji u odnosu na momente kada ovaj napitak izbegnemo. Kad smo bili mali, pričali su nam kako kafa škodi deci. Međutim ne treba samo kafu kriviti, istraživanja rađena 2014. godine pokazuju da deca u uzrastu od 6 do 9 godina unose 22mg kofeina dnevno, kroz zaslađena pića i energetske napitke što je mnogo više od preporučene doze. Deca su osetljivija na kofein, pa kod njih dolazi do pojave privremene anksioznosti ili razdražljivosti. Mnogi će gorku kafu popiti kako bi se otreznili, ali istraživanja do sada to nisu dokazala. Ako pijete alkohol i istovremeno unosite kofein, i dalje će vam biti narušeni refleksi i procena uslova saobraćaja tokom vožnje.

Takođe se veruje da kafa povećava koncentraciju. Istina je ipak malo drugačija, osobe kojima kafa podiže koncentraciju ustvari su osobe kojima se sposobnost koncentracije smanjila upravo zbog učestalog konzumiranja kafe. Isto je i sa povećanjem radne sposobnosti, mnogi koji su pili dve do tri kafe popodne i uveče, shvatili su da im to ne prija, a njihova produktivnost bila je jednaka kao i kada su pili jednu šoljicu ujutru. Za kafu je ipak dokazano da leči tegobe poput glavobolje, mučnine i iscrpljenosti, bitno je samo ne preterivati u količini. Kafa je zdrava kada se konzumira umereno. Ona je veliki izvor antioksidanata i da ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje čoveka. U umerenim količinama, kafa smiruje krvni sistem i stimuliše mišiće, podstiče cirkulaciju i pojačava moždanu aktivnost.

Smatra se da bez straha dnevno možemo popiti do četiri šoljice. Ali najbolje je slušati sopstveni organizam i izabrati dozu koja nam odgovara. Ne treba zaboraviti i da kada ni u kom slučaju ne zameljuje vodu i ne treba je računati u dnevni unos tečnosti u organizam jer ona predstavlja i jako dobar prirodni diuretik.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio