Kako mladenci širom sveta dokazuju svoju želju za brakom

Dolazak proleća i leta ujedno znači i sve više venčanja. Lepo i toplo vreme mnogima će omogućiti da proslavu dana kada stupaju u brak održe na lepo ukrašenoj terasi, peščanoj plaži ili možda pod svodom mladenačkog šatora. Devojke i žene širom planete maštaju o tom danu još od detinjstva, neke zbog toga što će, poput princeza, imati priliku da obuku dugačku, belu haljinu, a neke iz razloga što smatraju da su pronašle svog princa na belom konju. Kao što kod nas važe običaji da mladoženja gađa jabuka, da mlada baca sito preko krova, da neudate gošće hvataju bidermajer, da mladenci igraju prvi svadbeni ples ili da se mlada prenese preko bračnog praga, tako je i u drugim delovima sveta prisutna određena tradicija, a svaka kultura ima drugačiji način na koji je obeležava. Ovo su samo od nekih od nesvakidašnjih običaja koji možda želite da uvrstite u proslavu vašeg najlepšeg dana.

U jedan od zanimljivih i pomalo čudnih običaja svakako spada praksa da muškarac sa Fidžija koji želi da zaprosi devojku, svom budućem tastu prvo mora da pokloni ogrlicu sačinjenu od kitovih zuba. Sposobnošću da dobro roni, mladoženja dokazuje da će moći da se stara o porodici. Svakako je zanimljiva i Škotska tradicija gde se, odmah nakon venčanja, mladenci polivaju kiselim mlekom, pokvarenim jajima, ribljom čorbom ili sličnom hranom koja ima jak miris jer se veruje da će par koji ovo uspe da podnese ovakvu torturu na dan svadbe, podneti i sve moguće probleme sa kojima će se susretati u budućem, zajedničkom životu. U provinciji Daur, u Kini, kokoška igra značajnu ulogu u tradiciji na dan pre venčanja. Naime, u ovom delu zemlje dužnost mladoženje je uhvati kokošku koja je puštena na livadu, dok mlada, nakon hvatanja, istu mora i da zakolje. Na ovaj način supružnici pokazuju da su spremni za brak jer su sposobni i odvažni. Muškarci iz nekih delova Indije na drugačiji način testiraju svoje životne saputnice. Prema njihovoj tradiciji, mlada koja želi da se uda mora da dokaže da je spremna za brak tako što će prvo poseći drvo koje odabere majka mladića, buduća svekrva. Ukoliko devojka ne uspe da sekirom sruši odabrano drvo, smatraće se kao nejaka i nedostojna da uđe u brak. U drugim delovima Azije, pre svega u Mongoliji, postoji običaj da prve bračne noći mlada čeka mladoženju u sobi sa rodbinom, pritom potpuno prekrivena čaršavima. Mladoženja se zatim poziva u sobi i njegov zadatak je da pogodi sa koje strane kreveta je glava njegove žene. Njena rodbina za to vreme pokušava da ga zbuni. Prema verovanju, ukoliko mladoženja pogodi stranu, biće jednak sa suprugom tokom celog bračnog života, ali ako slučajno izabere noge, biće joj zauvek sluga. Takozvana “ljubavna kašika” je romantični poklon koji muškarci iz Velsa daruju svojoj nevesti čime joj pokazuju da su sposobni da izdržavaju svoju buduću porodicu. Ljubavna kašika se pravi od drveta i uglavnom ima izrezbarene elemente koji simbolišu ljubav. Ovaj običaj raširen je i u Skandinaviji i Ističnoj Evropi. Pojedine islamske kulture veruju da je dobro da se mlada ugoji barem deset kilograma pred venčanje kako bi dokazala da je zdrava i da će biti u stanju da iznese potomstvo svoga muža. Ovaj običaj, nažalost često zna da ima kontraefekat na plodnost žene. Na tradicionalnom nemačkom venčanju postoji sjajan običaj da gosti polome svo posuđe koje se iznese na svadbu, jer se na taj način teraju i zli duhovi. Ovo ujedno znači i da mladenci, pre prve blačne noći moraju da počiste i pospreme prvi bračni lom. Eskimi takođe znaju da začine stvari, čaki na -40, prema njihovoj tradiciji budući supružnici dan pre venčanja zajedno pecaju ribu tako što svako za sebe iseca rupu u ledu i koristi mamac po svojoj želji. Bračni drug koji upeca više ribe, ima pravo da, takođe ribom, poraženog istuče po tabanima kako bi mu održao važnu lekciju da u zajedničkom životu mora da bude bolji hranitelj.

Običaji i tradicija postoje zato da bi se sačuvao duh određenog naroda, otklonile kletve i uroci ali i da bi se svi na venčanju dobro zabavili. Dobar i uspešan brak zavisi ipak od nekih drugih stvari do koji se ne dolazi na jednostavan i brz način.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio