Kapetan Pikard i Enterprajz

“Napred gospodine Spok, vorp jedan!” – čuvena rečenica koju su mnogi kapetani najpoznatijeg fiktivnog svemirskog broda “Enterprajz” izgovarali kroz nebrojani broj epizoda najpoznatije naučno fantastične serije “Zvezdane staze”. Mnogi od nas gledali su ovu seriju sa čuđenjem i divljenjem, zamišljajući kako je to biti kapetan Pikard.

Međutim, od nedavno i svako od fanova može da se oproba u ulozi kapetana broda “Enterprajz”, barem na virtualan način. Svi ljubitelji serije “Zvezdane Staze” u prilici su da prošetaju celim svemirskim brodom “USS Enterprajz”, isprobaju kako je to raditi sa mosta zvezdanog broda, slati šatl letelice, ispaljivati lasere i pre svega sedeti u kapetanskoj stolici. Kroz mnoge sezone serije i kroz mnoge filmove, čiji je tvorac Džin Rodenberi još od 60-ih godina prošlog veka, kapetanski most bio je najupečatljiviji deo scenografije i služio je za mnoge bitne trenutke u svim epizodama i filmovima. Zahvaljujući novom web portalu “Roddenberry”, prostor svemirskog broda “Enterprajz” oživljen je za sve one koji ga posete. Portal sadrži 3D virtualne modele različitih verzija ovog slavnog svemirskog broda, kroz svih 360 stepeni, kao i vremensku liniju evolucije broda kroz istoriju franšize serije “Zvezdane staze”. Fanovi takođe mogu da pročitaju detaljne informacije o svakoj verziji dizajna broda, njegovom značaju za priču o “Star Trek” i njegovoj produkciji, da pogledaju zapise svih kapetana u dnevnik broda i saznaju još mnoštvo tehničkih informacija. Ovaj portal urađen je u čast, kako kažu, finala serije “Zvezdane staze: Pikard“, koja se trenutno prikazuje na kanalu Paramaunt +.

Pomoću nove tehnologije možemo da vratimo publiku u prošlost kao da je bila na setu tokom snimanja “Zvezdanih staza”, pružajući nam prozor u nove dimenzije univerzuma “Star Trek.“ – poručuje Jules Urbach, izvršni direktor OTOY kompanije, zadužene za tehničko rešenje sajta.

Na sajtu je objavljeno i da je u planu izrada celog svemirskog broda “Enterprajz”, u razmeri 1:1 iz filma o Zvezdanim stazama iz 1979. godine, što će biti pravi spektakl ukoliko se realizuje. Glas kompjuterskog programa kojim brod “govori” kroz sve serije i filmove, zapravo je glas Majel Rodenberri koja je oduvek igrala “Enterprajzov računar”, a on je takođe prisutan i za sve posetioce sajta koji odluče da na virtualan način zaplove “Zvezadnim stazama”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio