Kineski zid

Kineski zid je sve kraći, a turizam i razvoj uzimaju danak jednom od najpoznatijih svetskih spomenika. Sada postoji samo trećina od 6.350 kilometara zida, a preostali delovi i dalje otpadaju.

Izgradnja Kineskog zida započeta je 221. pre nove ere, za vreme vladavine dinastije Ćin, kao zemljana struktura za zaštitu od osvajača. Većina velikih kamenih blokova koji se mogu videti duž zida na severu Kine postavljena je za vreme vladavine dinastije Ming (1368-1644). Neki delovi zida, koji se prostire od obale istočno od Pekinga do severozapadne provincije Gansu, restaurirani su od dolaska KP partije na vlast, 1949. godine.

Kineski zid je od 1987. na listi svetskog nasleđa, a zakonom je zabranjeno odnošenje njegovih delova. Ipak, delovi zida nestajali su u više navrata, a poljoprivrednici, koji ne znaju za postojanje zakona o zaštiti tog spomenika, iskoristili su njegove cigle za izgradnju svojih kuća, pa čak i obora.

Neodgovarajuće popravke jedan su od načina uništenja zida. Broj posetilaca – deset miliona godišnje – takode doprinosi oštećenju zida.

Foto: unsplash.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio