Knjiga vraćena nakon 50 godina

Do pre nekoliko godina, ukoliko smo želeli pročitati neku lepu, stručnu knjigu ili još češće lektiru, odlazili bi u gradsku biblioteku koja je od vajkada bila riznica skrivenih naslova i mudrosti. Međutim, dolaskom novih, modernih vremena, knjige se sve više mogu preuzeti sa interneta, u nekom digitalnom formatu. Tako su police u našim domovima postale držači za ukoričene papire na kojima se samo sakuplja prašina. Preturajući po starim knjigama, jedan čovek iz Kalifornije pronašao je knjigu koju je iznajmio iz biblioteke, i koji istu nije vratio već punih 50 godina.

Toni Gudman iz okruga Marin, iz Kalifornije, pronašao je knjigu koju je još kao mladić iznajmio iz biblioteke i na nju je potpuno zaboravio. Pošto nije imao smelosti da se sam pojavi u biblioteci, zamolio je svog radnika da knjigu vrati umesto njega. Kada se radnik, Keni Nevel, našao na pultu biblioteke i predao davno zakasnelu knjigu, dočekala ga je bibliotekarka koja se nije dala lako zbuniti.

Iako je knjiga bila veoma stara i odavno se prestala voditi u spisima biblioteke kao iznajmljena knjiga, bibliotekarka se vrlo brzo snašla i rekla mi kako za datu knjigu ipak postoji određeni protokol koji se mora ispoštivati. – rekao je Keni za lokalne novine.

Naime, bibliotekarka Stefani Hartvel, dosetila se i objasnila gospodinu kako se za svaku knjigu koja nije vraćena duže od deset godina, plaća fiksni iznos od 250 dolara plus još po deset dolara za svaku godinu. Zbunjeni mladić bio je neprijatno iznenađen jer mu njegov šef nije objasnio koliko dugo kasni sa vraćanjem knjige. Međutim, iskusna bibliotekarka, „čuvarka znanja“, imala je razumevanja za momka, a ujedno je pronašla i sjajan način kako da naplati nevraćenu knjigu.

Tražila je od mene ime i podatke moga šefa, a potom mi rekla da knjigu ostavim i slobodno nastavim svojim putem. – priča Keni Nevel.

Nekoliko nedelja je prošlo, a potom je na adresu kompanije i na ime Tonija Gudmana pristigla Božićna čestitka. Kada je dotični otvorio, naišao je na hartiju na kojoj je lepim rukopisom stajalo ispisano sledeće:

„Dragi gospodine Gudman,

Knjige u biblioteci služe da se iznajmljuju i čitaju, a potom i da se vrate. Zahvalna sam što ste knjigu, nakon 50 godina ipak vratili tamo gde ona pripada. Ostalo je još samo da platite i Vašu obavezu prema nama, 750 dolara za 50 godina čitanja. Nadam se da Vam se knjiga dopala i da ćete nam ponovo doći. Za neizmirene obaveze, obratiće Vam se naša advokatska kancelarija. Srećan Božić i nastavite da da čitate.

bibliotekarka, Stefani Hartvel.“

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio