Ko sakupi najviše smeća pobedio je

U svetu je sve više i više novih sportova koji nastaju usled kombinacije postojećih sportskih disciplina ili su proizvod novog, tehnološkog doba. Međutim ako tražimo najčudnije nove sportove, onda već znate da su za ovakve izume najčešće zaduženi narodi Dalekog Istoka. Sport koji su Japanci izmislili se zove “SpoGomi” a reč je o timskom takmičenju u sakupljanju smeća.

“SpoGomi” je kombinacija reči ‘sport’ i ‘gomi’, kako se na japanskom naziva smeće. Cilj igre je da svaki tim sastavljen od tri do pet igrača sakupi najviše smeća u zadatom vremenu, a smeće se takođe boduje po “kvalitetu”. Japan je nedavno najavio i da će biti domaćin prvog “SpoGomi” Svetskog prvenstva koje će se održati u novembru tekuće godine, a timovi celog sveta pretraživaće ulice Tokija i sakupljati smeće. Svaki tim od tri igrača imaće 60 minuta da sakupi najviše smeća sa određenog područja dok pokušava da ga pravilno sortira u kese označene bojama za svaku vrstu, kao otpad koji se može sagoreti, plastika koja se može reciklirati, metalne limenke, staklo, drvo itd. Po isteku vremena smeće će se izmeriti i proveriti da li je pravilno sortirano, a pobednik je naravno tim sa najviše poena koji su ostvareni izmerenom količinom ali i kvalitetom smeća. Ovakvo takmičenje ne treba da vas čudi jer za Japance važi da su, u ekološkom pogledu, jedan veoma svestan narod koji čak i nakon utakmica sakupljaju smeće sa tribina, a stadion ili dvoranu ostavljaju u besprekornom stanju.

Svi učesnici nose jake rukavice za čišćenje koje im omogućavaju da pokupe bukvalno bilo koju vrstu smeća, a tu su i klešta za podizanje smeća sa zemlje. Pobednički timovi dobiće sertifikat i pehar od organizatora, pa čak i malu nagradu od sponzora međutim u “SpoGomi”-ju se zapravo ne radi o nagradama. Učesnici uživaju u takmičarskoj prirodi sporta, radeći kao tim, provodeći dragoceno vreme na otvorenom i održavajući svoje gradove čistim.

Verujemo da je važno sakupljati smeće u gradovima jer je došlo do naglog povećanja količine otpada u okeanima širom sveta, pa je najbolje da to smeće sakupimo pre nego što uđe u okean, jer je to mnogo teže – rekao je Takaiasu Udagava, delegat koji će da nadgleda prvi “SpoGomi” svetski kup.

Foto: japan.org

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio