Kratka lekcija kako ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao

Možda Vas baš ovih dana očekuje neki bitan razgovor za novi posao ili poslovni susret sa osobom na koju želite da ostavite lep prvi utisak. Postoje stvari koje Vas mogu odati, zbog kojih možete izgledati kao anksiozna osoba, neko ko ima nedostatak kontrole nad situacijom, nervozan je i sumnja u sebe. Postoji nekoliko saveta i sitnih vežbica koji će Vam sigurno pomoći da na zakazanom razgovoru delujete što profesionalnije. 

Komunikacija je sastavni deo našeg bića, neodvojiva od naše ličnoti. Komuniciramo rečima, ali postoji i ona neverbalna komunikacija, našim ponašanjem, potezima, pa čak i oblačenjem mnogo govorimo. Komunikacija nam je potrebna svakog dana, na poslu, s prijateljima, strancima ili kolegama, kod kuće, u prodavnici, na ulici. Veoma je važno kako komuniciramo kada želimo da ostavimo dobar utisak, na primer na razgovoru za posao ili prilikom javnog nastupa. Tada treba da budemo sigurni i samouvereni. Međutim, ukoliko tokom razgovora previše dodirujete lice, tada pokazujete znake nervoze, anksioznosti, nedostatak kontrole i sumnje u sebe. Po pravilu, dodirivanje lica druge osobe je gest bliskosti i naklonosti, ali dodirivanje sopstvenog lica znači skrivanje pravih emocija, što se može shvatiti kao nesigurnost ili se nekome može učiniti da ste na razgovor došli nespremni. Koliko je nepoželjno dodirivati lice, jednako je loše i sklapati ruke ili uplitati, vrteti prste. Iako mnogi misle da sklopljene ruke ili isprepleteni prsti daju snažan i autoritativan izgled prilikom razgovora ili fotografisanja, zapravo je suprotno. Sklapanje ruku i prstiju tokom razgovora odaje utisak da ste uznemireni, nervozni, kolebljivi, zabrinuti i nesigurni u sebe, napeti i ne znate šta da radite sa rukama i prstima.

Ukoliko ste mirni sa rukama, pripazite i na svoje noge, ne ukrštajte noge dok stojite. Trenutni instagram trendovi gde nogu stavljate jednu iza druge, nisu i nešto što treba raditi prilikom vođenja poslovnog razgovora. Ovakav položaj može da odaje utisak kao da ste uplašeni ili zabrinuti. Takođe se nemojte gegati ili ljuljati sa noge na nogu, posebno muškarci. Ako ruke ne možete da umirite, nego želite da ih stavite iza leđa, razmislite još jednom jer ukoliko ovo radite dok sa nekim razgovarate, i ovaj gest predstavlja loš signal. Sagovorniku se može činiti da pokušavate da prekinete komunikaciju ili da se ponašate kao previše smeli i autoritativi. Takođe, može da znači da ne verujete osobi s kojom razgovarate ili da jednostavno nešto krijete iza sebe ili se lažno ulagujute.

U svakom slučaju, budite ono što jeste, svoji i iskreni, bez foliranja i praznih fraza. Ne prekidajte sagovornika dok nešto govori i ne tvrdite kako tačno znate o čemu je reč jer i Vi upravo to radite. Ruke su uvek van džepova, a žvaka ili bilo koja hrana u ustima ne dolazi u obzir. Uostalo, najbolje bi bilo da sednete pred ogledalo i sami sebi objasnite šta je to što želite, uradite sopstveni intervju, a potom razmislite, da li biste sebe zaposlili?

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio