Lego kocke za sve generacije

Bez obzira na to koliko godina imate i kog ste pola, nikada niste suviše stari da se igrate sa Lego kockama. Od svoga nastanka pa do današnjeg dana, Lego kocke su dočekale i ispratile mnogo novih igračaka ali one su tu i ne nameravaju da se povuku.

Od prvog dana pa do danas, nisu su menjale, samo su postajale modernije, a ako negde u ormanu čuvate svoje kockice iz detinjstva, budite sigurni da se nisu pokvarile, da će vam biti jednako zanimljive kao i tada i da će moći odlično da se uklope sa nekim novim setom ukoliko želite da obnovite kolekciju. Potrebna vam je samo mašta i igra može da počne.

Lego kocke mnogi smatraju igračkom veka, a čak je i njigovo ime sastavljeno od dve danske reči „Leg“ i „Godt“ što u prevodu na srpski znači „Igrajmo se“. Ove iste reči na latinskom jeziku znače „Ja sklapam“. Kompanija je nastala davne 1932. godine, a izgled Lego kockica nije se baš mnogo promenio, sa tom razlikom da su one prve pravljene od drveta. U periodu između 1979. i 1981. godine kompanija je svojim dugogodišnjim radnicima delila zlatnu Lego kocku. Današnja vrednost ove kocke iznosi oko 15.000 američkih dolara. Lego svake godine proizvede preko 4 milijarde minifigura. Minifigure prvi put su se pojavile 1978. godine, a prva figura bio je policajac sa crnim odelom i belom šapkom. Svi minifigovi imali su isto, nasmejano lice, sve do 1989. godine kada su se konačno pojavila nova lica na Lego figurama. Ipak, originalni, prvi „Smeško“ zadržan je i dan danas i još uvek se pravi i stavlja u setove. Kada smo već kod setova, zanimljivo je napomenuti da za potrebe setova sa automobilima, Lego godišnje proizvede oko 318 miliona guma. Ovaj podatak svrstava kompaniju Lego na prvo mesto svetskih proizvođača guma, čak i ispred čuvenog „Good year“-a.

Ljubav prema kockama nije samo deo marketinga već je to ona prava ljubav koju Lego i sam propagira, naime kompanija poseduje trezor u kojem čuva sve svoje setove od osnivanja kompanije. Ovaj trezor nalazi se u Danskoj i u njemu se čuva više od 15.000 setova. U početku su pravljene figure i setovi koji su inspirisani stvarnim svetom današnjice, međutim 1999. godine Lego Star Wars je postao prvi licenciran set kocki. Najveći Lego model ikada napravljen je maketa letelice X-Wing. Za ovaj model bilo je potrebno 5,3 miliona kocaka i 17 336 radnih sati. Od tada pa do danas, Lego možemo pronaći i kao deo Disney, Ninjago, Avatar ili deo mnogih drugih svetova. Popularnost Lego kompanije do sada je uglavnom išla uzlaznom putanjom, verovali ili ne, Lego je trenutno najveći proizvođač igračaka na svetu. Kompanija je nedavno saopštila da je u toku prošle godine ostvarila profit od 1,79 milijardi eura. Veliki deo zarade doneli su i Lego filmovi čija popularnost ne jenjava. Kada već pričamo o filmovima, treba napomeniti i to da je svaki Lego film pravljen pomoću kompjuterske animacije, ali i to da se svaka scena iz filma može rekonstruisati u stvarnosti.

Likovi i scenografija u filmu rađeni su na osnovu već postojećih Lego setova. Ako imate kockice iz detinjstva i kupite sada neki novi set, budite sigurni da ćete ih moći kombinovati, sve lego kocke su kompatibilne i pravljene od istog, otpornog polimera plastike koji je strogo čuvana tajna. Ovo znači da nećete imati problema da uklopite kockoce kupljene 2020. godine sa onima koje su vam kupili 1950. godine. Za Lego kockama ne luduje samo obični svet, obožavaju ih poznati. Mnogi glumci i pevači tvrde da su od prvih zarada kupovali baš Lego setove i da u svojim domovima imaju velike kolekcije, a Britanski TV novinar Džejms Mej je uz pomoć 1000 volontera, za potrebe jedne emisije, napravio pravu kuću veličine 6X6 metara, sa svim potrebnim sobama. Za gradnju je koristio samo Lego kockice, tačnije 3,3 miliona najrazličitijih Lego kockica.

Dakle, nećemo dužiti, stvari su jasne. Možete odmah da ustanete i uputite se ka svom ormanu ili staroj kutiji sa igračkama. Negde pri dnu, sigurno ćete pronaći i vaše Lego kockice iz detinjstva. Krenite u slaganje, a postojeću kolekciju obnovite nekim novim setom, makar onim najmanjim, i ne brinite, ako ste u samom startu zaboravili da se igrate, ideja o tome šta pravite vrlo brzo će se, baš poput Lego kockica, složiti u vašoj mašti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio