Lenjinova bista u srcu Antarktika

 Članovi kanadsko-britanske polarne ekspedicije „N2i“, začudili su se kada je na horizontu, u snežnoj i ledenoj pustoši Antarktika, sunce obasjalo pozlaćenu bistu vođe ruske revolucije, Vladimira Iljiča Lenjina.

Grupa kanadsko-britanskih istraživača kretala se početkom te 2007. godine bez ikakve mehanizacije, kombinacijom pešačenja, skijanja i „jedrenja“ (sankama koje uz pomoć vetra vuče veliki zmaj) skoro 1700 kilometara ka „Nedostupnoj tački“, najnepristupačnijem mestu na Antarktiku, kada je naišla na neverovatan prizor – relikviju nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, koja je dominirala na horizontu.

Vođa ekspedicije, Pol Lendri, izjavio je za jedan kanadski sajt da im je trebalo 47 dana da dođu do tog mesta, koje se nalazi 878 kilometara od geografskog središta Južnog pola i da se bista vidi sa par kilometara daljine.

Bili su više nego iznenađeni otkrićem, a ubrzo su utvrdili da je slavni revolucionar samo vrh sovjetske istraživačke baze, postavljene pre pola veka, koju je u međuvremenu „progutalo“ više od 5 metara snega i leda.

Bistu je u ovu snežnu pustoš, najudaljeniju tačku od Južnog okeana, koristeći u to vreme najbolju mehanizaciju za snežne uslove, donela „Treća“ sovjetska ekspedicija, 13. decembra 1958. godine. U timu je bilo 17 naučnika, a predvodio ih je profesor Jevgenij Tolstikov. Oni su tu, osim meteoroloških uređaja, pokušali da sagrade pistu za uzletanje i sletanje i podigli su improvizovani objekat. Kada su nakon nekoliko nedelja napuštali bazu, na vrh dimnjaka su postavili Lenjinovu bistu.

Devet godina kasnije, 1967, još jedna sovjetska ekspedicija je došla do istog mesta. Od tada pa sve do kraja 2006. godine niko nije išao do „Nedostupne tačke“, smeštene na 3.718 metara nadmorske visine, a koliko su surovi uslovi govori i temperatura koja tokom čitave godine iznosi neverovatnih -58,2 C.

Bista nekadašnjeg boljševičkog vođe okrenuta je licem prema Moskvi, a sobzirom da niko nije posetio ovo mesto od poslednje pomenute ekspedicije, moguće je da je i ona danas prekrivena snegom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio