Lista najgledanijih filmova ikada

Holivudska Box Office agencija u ponedeljak, 9. januara izbacila je zvaničnu listu najgledanijih filmova ikada, odnosno filmova koji su inkasirali najviše novca na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Na prvom mestu liste i dalje se nalazi film “Avatar” Džejmsa Kamerona, izašao 2009. godine koji je ostvario ukupno 2,9 milijardi dolara. Na drugom mestu su “Osvetnici – Završna igra”, film koji je prikazivan 2019. godine sa 2,7 milijardi dolara, a na trećem jedini film iz prošlog veka, tačnije iz 1997. godine. Reč je naravno o omiljenom ljubavno – istorijskom spektaklu “Titanik” koji je jedini uspeo da se ugura u prvih 30 top filmova, a da je snimljen pre 2000.-te godine.

Preostalih šest mesta zauzimaju “Ratovi zvezda – Buđenje Sile”, “Osvetnici – Beskonačni rat” i “Spajdermen – Put bez povratka”. Za sada na sedmom mestu je nastavak prvoplasiranog film sa liste, “Avatar – Put vode”, čije emitovanje još uvek traje pa je sigurno da će se on pomeriti sa te pozicije. Na osmom je “Svet iz doba jure”, na devetom “Kralj lavova” – film, ne crtani, a na desetom prvi deo “Osvetnika”. Kada se pogleda lista u celosti, zaista je zadivljujuće ali pomalo i razočaravajuće što se na listi nalazi jedino “Titanik” kao film koji nije snimljen u novom milenijumu.

Međutim, ukoliko se cifre koje su sva holivudska ostvarenja zaradila u svoje vreme, preračunaju na današnje vrednosti, dolazimo do ipak drugačije liste filmova. Na prvom mestu sada se nalazi film iz 1939. godine, čuvena ljubavna priča “Prohujalo sa vihorom” koji je, preračunato na današnje standarde i vrednosti, zaradio 3,9 milijardi dolara, zatim na drugom “Avatar” iz 2009. godine sa 3,5 milijardi dolara, na trećem i dalje “Titanik” sa 3,25 milijardi dolara, na četvrtom su “Ratovi zvezda”, ali ovoga puta prvi deo iz 1977. godine sa 3,2 milijarde dolara.

Zatim na petom mestu “Osvetnici – završna igra” sa 2,9 milijardi dolara, na šestom je omiljeni mjuzikl “Moje pesme, moji snovi” sa 2,65 milijardi dolara, na sedmom mestu je avantura i najpoznatiji vanzemaljac “I.T.” Stivena Spilberga iz 1982. godine sa 2,6 milijardi dolara, na osmom mestu je film “Deset Božjih zapovesti” iz 1959. godine sa 2,4 milijarde dolara, na devetom mestu je “Doktor Živago” iz 1965. godine sa 2,35 milijardi dolara i na poslednjem desetom, “Ratovi zvezda – buđenje Sile” sa 2,3 milijarde dolara. Brojano po godinama, sada je čak 7 filmova snimljeno u prošlom veku a samo tri u ovom, od kojih jedan iz franšize koja potiče takođe iz prošlog veka. Ako vas slučajno zanima, ovih deset filmova, preračunato na današnju vrednost, zajedno su inkasirali skoro 30 milijardi dolara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio