Maska Tutankamona

Pogrebna maska ​​faraona Tutankamona čuveni je simbol Egipta ali i jedan od 10 najpoznatijih simbola naše ljudske civilizacije, pokazala su istraživanja. Maska, koja je otkrivena 1922. godine, prošla je kroz mnoge ratove i revolucije, ali je uvek sa najvećom pažnjom čuvana u posebnim vitrinama.

Međutim, radnici muzeja su pre nekoliko godina umalo uništili ovaj neprocenjivi artifakt. Naime, 2014. godine nekoliko radnika je u toku čišćenja i premeštanja slučajno oborilo masku pri čemu je brada pukla i potpuno se odvojila. Da bi zlo bilo još veće, šteta je pokušana biti sanirana najobičnijim epoksi lepilom što je izazvalo još veće oštećenje ove maske koja je stara više od 3500 godina.

Prevara je otkrivena, a tim nemačkih i egipatskih naučnika i restauratora mesecima radio na smišljanju načina na koji će brada ponovo biti spojena sa ostatkom maske ali i na skidanju epoksli lepila koje je počelo da dodatno oštećuje masku.

MaskaPosmrtna maska optočena zlatom, kruna sa sarkofaga jednog od najpoznatijih faraona, danas je bezbedna u muzeju u Kairu i najpoznatiji je eksponat muzeja koji je izgrađen jos 1902. godine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio