Međunarodni da rizlinga

Međunarodni dan rizlinga se obeležava svakog 13. marta. Ovaj dan izabran je kao „rođendan“ najpopularnije nemačke sorte belog grožđa Rizling i ove godine slavi svoj 586. rođendan aukoliko slučajno niste znali, reč je sjajnom, pitkom, belom vinu koje se gaji širom sveta.

Rizling je aromatična bela sorta grožđa koja se najviše gaji u Nemačkoj a potiče iz doline reke Rajna, zbog čega se često naziva i Rajnski riziling. Vinograde rizlinga možete pronaći i u dolini Dunava u Austriji, u Alzasu u Francuskoj, dolinama Kler i Eden u Australiji, u Kaliforniji i pored jezera Finger u SAD, kao i na Novom Zelandu. Rizling se takođe gaji po vinogorjima Srbije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Holandije, Velike Britanije, Norveške, Finske, Poljske, Kanade, Rusije, Japana i Kine. Tokom srednjeg veka ovo grožđe najviše su gajili monasi u manastirima, a kasnije je došlo do njegove ekspanzije u Nemačkoj, do te mere da su jedno vreme oko 40% Rizlinga na svetu uzgajalo u oblastima Mozel i Palatinat. Ovi regioni i dalje su vodeći po pitanju gajenja rizlinga u svetu. Postoje različiti vinski stilovi u proizvodnji rizlinga, te se od ove sorte prave izuzetno suvo vina, slatka desertna vina, penušava i ledena vina. Rizling spada u jednu od retkih sori belih vina koja može da odležava decenijama. Na ukusu dominiraju voćne note nektarine, kajsije, slatke jabuke, žute dunje, dok se na mirisu osećaju primese kore limuna, jasmina, slatkog saća, i donekle sapunasti mirisi petroleja ili parafina.

Zbog visokog stepena kiselina i prirodnih šećera, rizling se idealno slaže sa ljutom i začinjenom hranom s toga kada jedete indijsku, tajlandsku, kinesku ili neku drugu začinjenu azijsku hranu, ne zaboravite da se Riesling najbolje slaže sa ovim specijalitetima. Suvi Riesling se odlično slaže sa kozjim i ovčijim sirevima, kao i mekim kravljim sirevima i suvim voćem. Uz njega će takođe odlično ići riba i piletina prelivena laganim sosom i ćušpajz od povrća pa bi ovo mogao biti predlog kako da proslavite Međunarodni dan rizlinga.

Foto: facebook/winecorner

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio