Misteriozno ostrvo koje se pojavi i nestane

Misterija potonulog kontinenta Atlantida još uvek nije razjašnjena, a od nedavno se pojavilo i misteriozno fantomsko ostrvo “Sandy Island” u južnom Pacifiku koje je zbunilo mnoge stručnjake, jer se uporno pojavljuje i nestaje na mapama!

Ovo ostrvo bila je enigma jer naučnici nisu pronalazili ništa drugo osim plavih talasa na mestu gde bi trebalo da postoji “peščano ostrvo”. Pomenuto ostrvo je prvi put objavljeno u “Karti otkrića u južnom Pacifiku“ kapetana Džejmsa Kuka britanskog istraživača još davne 1776. godine. Potom o njemu više nije bilo reči da bi tačno sto godina kasnije, 1876. brod koji je lovio i hvatao kitove takođe prijavio da je video ostrvo. Ono je ponovo primećeno 1895. godine, a veruje se da je ostrvo dugačko 24 kilometra i široko 5 kilometara.

Uprkos tome što je primećeno i evidentirano na nekoliko mapa i morskih karata, naučnici na njegovom mestu nisu našli ništa osim plavih morskih talasa. Gugl, koji je takođe prikazivao ovo ostrvo, uklonio ga je sa svojih mapa 22. novembra 2012. godine nakon što je ekspedicija naučnika obišla pomenuto mesto i nije našla ništa osim mora. Naučnici koji su se uputili u to područje zabeležili su dubine okeana na više od 1.310 metara, što je daleko od zemlje koju su očekivali.

Naučnik Marija Seton, sa Univerziteta u Sidneju, rekla je za AFP: – Želeli smo da to proverimo jer su navigacione karte na brodu pokazale dubinu vode od 1.400 metara u toj oblasti to je veoma duboko. Nalazi se na Google Earth-u i drugim mapama, pa smo otišli ​​da proverimo i nije bilo ostrva. Zaista smo zbunjeni, prilično je bizarno.! Kako se našao na mapama? Jednostavno ne znamo.

Nema zvaničnog objašnjenja zašto je nekoliko godina viđeno Peščano ostrvo, ali vodeća teorija je da je ostrvo možda bilo plutajući ostaci potopljenog vulkana ili obalne subaeralne erupcije. Ono što se smatra da je bilo “Peščano ostrvo” možete da vidite preko koordinata 19,22°S 159,93°E.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio