Moskva, grad sa najviše milijardera

Razmišljate o putovanju u Pariz, London ili Rim…a šta kažete na Moskvu? Moskva je glavni grad Rusije i najveći grad u Evropi.

Nalazi se na reci Moskvi i obuhvata površinu od 2561,5 km², postoji skoro 900 godina, a prema popisu stanovništva iz 2015. godine, u samom gradu živi preko 13 miliona stanovnika, dok šire gradsko područje nastanjava više od 17 miliona žitelja. Crveni trg, Lenjinov mauzolej, Boljšoj teatar i raskošni hram Svetog Vasilija Blaženog samo su neka od mnogih obeležja ove kosmopolitanske metropole.

Jedan je od svetskih centara umetnosti, sporta i nauke. Možda nista znali ali Rusi su nacija sa najbogatijom literaturom, a samo u Moskvi postoji preko 4000 biblioteka. Za mnoge druge gradove pomislili biste da su centri svetskog džet seta ali je zapravo glavni grad Rusije grad sa najviše milijardera po glavi stanovnika. U Moskvi je takođe, u jednom trenutku, živelo 500 olimpijskih šampiona i desetine dobitnika Nobelove nagrade. Moskva je nekada imala preko 1600 crkava ali je nakon Boljševičke tj Oktobarske revolucije ovaj broj smanjen na svega 1200. Moskva je poznata i kao “luka na pet mora” iako se ona zapravo nalazi na preko 400 kilometara od najbliže morske obale. U blizini Moskve spajaju se glavni plovni kanali koji povezuju Crno, Kaspijsko, Baltičko, i Belo more kao i Severni ledeni okean. Ukupna plovna mreža ovih kanala obuhvata polovinu Evrope. Zbog nesebičnih, herojskih akcija u Drugom svjetskom ratu ovaj grad je odlikovan i zvanjem “Grad Heroj Sovjetskog Saveza“. Grad je zbog gustog saobraćaja sastavljen tako da ima oblik koncentričnih krugova, sa predsedničkim Kremljem u centru.

Moskovski metro poznat je kao umetničko remek delo i više podseća na galeriju jer se širom glavne podzemne stanice nalaze umetničke slike i dela osvetljena raskošnim lampama. Ako se nađete u moskovskom metrou, ne brinite ne možete se izgubiti, samo pratite glas sa razglasa, ukoliko se čuje muški glas, voz ide u pravcu kazaljke na satu, a ukoliko je u pitanju ženski glas, situacija je obrnuta jer linija metroa ima oblik kruga. Moskva je i centar vera jer se u njoj nalazi najveći pravoslavni hram na svetu, najveća džamija u Evropi, kao i najveći budistički hram u Evropi.

Možda niste znali ali čuveni Kremaljski sat, po kojem sat navija čitava Rusija, konstruisali su stručnjaci u 17. veku koji su bili poreklom iz Srbije. U Kremlju se još čuva i najveći top na svetu, takozvani Car top, kao i najveće Car zvono. Moskovska kneževina sebe je smatrala naslednikom Rimskog carstva, otud postoji i izreka “Dva Rima su pala, Treći stoji. Četvrtog neće biti!” U Moskvi se nalazi i jedan od najstarijih zatvora na svetu koji postoji i radi još od 17. veka. Slavni Crveni trg koji je mesto odvijanja najlepših vojnih parada, svoje ime nije dobio po crvenoj boji opeke od koje je izgrađen kao što se obično misli, nego po velikom požaru koji je tu nekad davno izbio.

Ove godine grad je proslavio i otvaranje 1500-tog klizališta koje ga krasi i čini Moskvu prestonicom ovog sporta. Najpoznatiji teatar na svetu u kojem se i dalje igraju najpoznatiji baleti na svetu je veliki Boljšoj teatar čuven po svojoj simfoniji, gledalištu i pozornici na kojoj se pored naleta izvode i mnoge opere i predstave .

Foto: getty images

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio