Na današnji dan „rođen“ je UNESCO

UNESCO je specijalizovana agencija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu a osnovana je na današnji dan, 1945. godine s ciljem da se ostvari intelektualna i moralna solidarnost čovečanstva, kao sredstvo za izgradnju trajnog mira. Unesko, u istoriji dugoj 77 godina, pomaže razvoj i dostupnost kvalitetnog obrazovanja za sve, povezuje naučnu i intelektualnu saradnju, štiti kulturno nasleđe i podstiče interkulturalno razumevanje, brine o zaštiti slobode izražavanja, ali i o zaštiti i očuvanju životne sredine i ističe humane vrednosti sveta u kome živimo.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Republika Srbija članica Uneska od 20. decembra 2000. godine, aktivno učestvuje u radu Organizacije, privržena je principima pluralizma, depolitizacije, kulturne raznolikosti, tolerancije i dijaloga, što kontinuirano pokazuje svojim delovanjem u Izvršnom savetu Uneska. Od posebne važnosti za Republiku Srbiju je zaštita ukupne srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, na čijoj teritoriji se nalazi 458 nepokretnih kulturnih dobara, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Na Kosovu i Metohiji nalazi se 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda. Ono što ove spomenike kulture razlikuje od drugih, jeste da su živi, tj. u njima se održavaju službe, imaju svoje vlasnike i svoje duhovnike i u tome leži kompleksnost njihove zaštite.

Na Listi svetske baštine Uneska, listi najvrednijih dobara svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, nalaze se „Stari Ras i Sopoćani“, „Manastir Studenica“, „Gamzigrad-Romulijana“ i „Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci“ a Srbija je potpisala i nominaciju za „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, koja se nalazi u fazi evaluacije. Na Listi „Srednjovekovni spomenici na Kosovu nalazi se manastir Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške.

Na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva upisana su tri elementa „Slava“, „Kolo“, „Pevanje uz gusle“ i „Zlakusko lončarstvo“ a na Listu Pamćenje sveta, posvećenoj zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle, Miroslavljevo jevanđelje i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata. Mesto na Listi rezervata biosfere našli su rezervat biosfere „Golija-Studenica“ i „Bačko Podunavlje“. U registar Uneskovih globalnih geoparkova je upisan geopark Đerdap a Grad Vranje je u oktobru 2019. godine izabran za člana Uneskove Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike.

U Srbiji postoje i dva centra kategorije 2 pod pokroviteljstvom Uneska: Centar za održivo upravljanje vodama i prilagođavanje klimatskim promenama (WSDAC) pri Institutu „Jaroslav Černi“ i Međunarodni centar za istraživanje i obuku u oblasti urbanog odvodnjavanja (IRCTUD) na Građevinskom fakultetu u Beogradu. U okviru programa Unesko katedri i UNITWIN mreže u Srbiji deluju tri katedre, po jedna na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (iz oblasti interkulturalizma, menadžmenta u kulturi i medijacije), Univerzitetu u Novom Sadu (preduzetništvo) i Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (istraživanje voda).

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio