Najsmrtonosnija mačka na svetu

Najsmrtonosnija mačka na zemlji nije čupavi lav, galantni leopard ili skriveni tigar. Upitanju je sitna mačka za koju verovatno nikada niste čuli: najmanja mačka u Africi, crnonoga mačka.

Rođena na travnjacima južne Afrike, mačka sa crnim nogama ili crnonoga mačka, ima umiljato okruglo lice i svetlo smeđe telo sa crnim tačkama koje je malo čak i u poređenju sa domaćim mačkama. Divlja mačka duga je od 36 do 52 , visoka oko 50 cm i teška 1 do 3 kilograma. Te dimenzije ne zvuče baš impresivno u poređenju sa velikim mačkama koje su među najstrašnijim predatorima na svetu, ali uprkos svojoj maloj veličini, mačka sa crnim nogama u jednoj noći ulovi više plena nego što to učini leopard za šest meseci, govori se u PBS Nature miniseriji „Super Cats“.

Što se tiče lova, mačka sa crnim nogama je izuzetno efikasna i pošto imaju ubrzani metabolizam, gorivo u vidu hrane im je stalno potrebno, te one neprestano love.

Crnonoge mačke koriste tri veoma različite tehnike za hvatanje plena. Jedna metoda poznata je kao „brzi lov“, u kojem se brzo i gotovo nasumično kreću kroz visoku travu, hvatajući sitan plen poput ptica ili glodara, dok je druga metoda tiho i pažljivo prikradanje potencijalnom plenu. Treća je „sedi i čekaj“ metoda, koriste je kad su u blizini jazbina glodara. Čekaju ćutke i do 2 sata, ostajući apsolutno nepokretni, a kad se glodar pojavi munjevitom brzinom ga hvataju.

U jednoj noći, mačka sa crnim nogama ubije između 10 i 14 glodara ili malih ptica, ubijajući u proseku svakih 50 minuta. Sa 60 procenata uspeha, mačke sa crnim nogama su otprilike tri puta uspešnije od lavova, čija je uspešnost u lovu oko 20 do 25 procenata. Ove stope uspeha čine ih najsmrtonosnijom mačkom na zemlji.

Ispaša stoke smanjuje staništa mačaka sa crnim nogama, koje love ptice, glodare, pa čak i insekte koji naseljavaju ekosisteme travnjaka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio