Najviši kipovi na planeti

Kip ili statua predstavlja skulpturu čoveka ili životinje izrađenu od čvrstog, otpornog materijala, spomenik u čast slavnoj ličnosti ili božanstvu. Veoma često ovakvi predmeti budu uvećani na dimenzije koje su znatno veće od prirodnih, najčešće kao odraz glorifikacije. Kroz ljudsku istoriju, izrađene su brojne statue i kipovi, jedan od najpoznatijih možda je Kip Hrista Spasitelja koji se sa impozantnom veličinom od 38 metara nadvija nad Rio de Žaneirom, jednim od najvećih gradova u Brazilu. Međutim, ukoliko ga uporedimo sa Kipom slobode u Njujorku, uvidećemo da je u pitanju skoro tri puta manja građevina. Znači li to da je Kip slobode i najveća statua na planeti? Iznenadiće vas ali ne, Kip slobode nalazi se tek na desetom mestu najvećih statua.

Kip slobode je bez premca jedna od najpoznatijih statua na svetu, sa svojom visinom od 93 metra, kip predstavlja Libertas, rimsku boginju slobode koja u jednoj ruci drži baklju, a u drugoj svitak Deklaracije nezavisnosti SAD-a. Statua je sačinjena kao poklon Francuske Americi i napravljena je pre više od 100 godina. Cela građenivina napravljena je u Francuskoj, rastavljena na tri glavna dela, preneta parobrodom preko Atlantika, a potom ponovo sklopljena u Njujorku, da pozdravi sve novopridošle u Sjedinjene Američke Države.

Na devetom mestu, sa visonom od 99 metara nalazi se statua Gišan Ganjin u Kini, kip budističkog božanstva Gišan koje ima 11 glava i 1000 ruku. Cena statua prekrivena je tankim slojem bronze i pruža panoramski pogled na grad i dolinu Ningxiang gde se nalazi. Prema dnevnom verovanju, njene ruke predstavljaju saosećajnost ka ljudima, dok 11 glava, sa druge strane sa prekorom gledaju na gnev i nesreću svakoga ko je poseti.

Na mestu broj osam nalazi se kip Sendai Daikanon u Japanu koji je visok tačno 100 metara. Nekada najviša statua planete, ovo zdanje predstavlja japansku boginju saosećanja koja stoji na zmajevim ustima. Ulaskom u kip može se videti još 108 manjih statua koje predstavljaju ljudske želje i žudnje.

Majka Ukrajina je monumentalna statua unutar nacionalnog muzeja Ukrajine kod Kijeva. Načinjena je od nerđajućeg čelika, a dizajnirao ju je istaknuti ruski vajar i umetnik Jevgenij Vučetič. Izgrađena je i otvorena na Dan pobede 1981. godine, a sa visonom od 102 metra zauzima sedmo mesto liste i predstavlja najviši kip u Evropi. Majka Ukrajina u jednoj ruci drži mač, a u drugoj štit, čiji je amblem, nakon raspada Soovjetskog saveza, zamenjen ukrajinskim grbom.

Na šestom mestu liste najviših kipova nalazi se statua Vere u Indiji, posvećena boginji Šiva. Visoka je 112 metara i predsatavlja boginju u sedećem položaju. Sačinjena je iz nekoliko slojeva ojačanog betona i čelika, a prekrivena je mešavinom bakra i cinka. Pored statue, nalazi se i kip njene omiljene životinje, bik Nandi koji u Šivu gleda sa vernošću.

Punih petnaest godina, kip Uišiku Daibutsku bio je najviša statua planete. Smešten u Japanu, visine 120 metara, kip predstavlja prikaz Amitaba Buda, budističkog monaha, osnivača religije Šinran. Smešten na džinovski betonski lotos, kip je premazan bronzom i u sebi sadrži više od 300 malih statua koje odaju počast preminulima. Ovaj kip po svojoj visini nalazi se na petom mestu.

Četvrto mesto zauzima gorostas iz Indonezije, kip Garuda Višnu Kenkana koji je visok 122 metra. Ovaj kip ustvari je spomenik koji osim glavnog kipa boginje Višne, sadrži i svetu životinju Garuda na kojoj se božanstvo nalazi. Spomenik predstavlja scenu iz Hindu religije u kojoj boginja Višnu, jašuću Garudu traga za eliksirom života. Cela građevina sačinjena je od čak 700  modula.

Sa visinom od 129 metara, kip Lakjun Sekja nalazi se na trećem mestu. Iako je reč o impresivnoj građevini, ne zna se mnogo o ovom spomeniku koji je ujedno i najmanje posećen od svih statua koje je nalaze na listi. Nalazi se u državi Mjamar, poznatijoj kao nekadašnja Burma, sagrađen je isključivo od priloga lokalnih žitelja zbog čega je njegova izgradnja trajala 12 godina. U pitanju je kip namenjen budističkom monahu Gautami koji predstavlja reinkarnaciju života.

Veliki skok u izgradnji predstavlja Prolećni hram Buda sa svojom visinom od 208 metara. Ovaj kip važio je za najveći sve do 2018. godine, a nalazi se u Henanu, u Kini. Statua stoji na tronu u obliku lotusa i sastoje se od 1100 komada premazanih bakrom i zlatom, zbog čega ovaj kip, gledano čak i sa velike udaljenost, blještavo sija na svakog ko ga pogleda.

Od 2018. godine zemlja s laskavom titulom vlasnika najviše statue na svetu je Indija. Kip jedinstva prikazuje borca za nezavisnost Indije i prvog ministra unutrašnjih poslova nezavisne Indije, Valabhai Patela. Statua je ukupne visine 240 metara od čega je baza visoka 58 metara. Smeštena je uz reku Narmada, a izgrađena da podnese potres jačine 6,5 stepeni po Rihteru kao i udare vetra od 180 km/h.

Kada bacimo pogled na celokupnu listu, Kip slobode sa početka priče, sa svoja 92 metra više podseća „figuricu“ ukoliko ga uporedimo sa najvišim na svetu, Kipom jedinstva. Međutim, kip Boga Rama, najavljen još 2017. godine, takođe se gradi u Indiji, a prema obećanjima graditelja njegova visina biće blizu 280 metara. Nalaziće se na specijano izgrađenom ostrvu i predstavljaće božanstvo koje u svojoj ruci drži luk i strelu.

foto:/YouTube/screenshot/Megabuilds

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio