Njeno visočanstvo Urtica dioica

Urtica dioica, u narodu poznatija kao kopriva, velika kopriva, žara, pasja kupina te obična kopriva, je višegodišnja, zeljasta, jednodoma ili dvodoma biljka iz familije koprive (Urticaceae).

Kopriva je multivitaminska biljka koja leči i čisti telo od otrova.  Bogata je vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. Prisutna je na svim kontinentima. Sreće se u šumama, ivicama šuma, na livadama, pašnjacima, pored puteva. Efikasno olakšava reumatske tegoba, tako što smanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Takođe, upotrebljava se i kao diuretik, jer može da pojača izbacivanje natrijuma i mokraćne kiseline. Laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažno protivupalno dejstvo. Kopriva deluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida.

Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se zato koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa. Napici od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljnoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio