Noć veštica širom planete

Noć veštica ili čuveni Halloween proslavlja se širom planete, pre svega kod pripadnika katoličke veroispovesti, a najzanimljiviji je deci koja toga dana imaju priliku da se kostimiraju, idu u poklade tj. sakupljanje slatkiša noseći na sebi najrazličitije maske.

Mnogi međutim, ne znaju da Noć veštica nema hrišćanske korene i da se ovaj praznik, pre svega, slavio među keltima koji su ga preuzeli iz starih paganskih običaja. Tada, a i sada, postojalo je verovanje da je veče uoči Noći veštica trenutak kada duše umrlih imaju priliku da ponovo kroče na ovozemaljski svet, pa je to ujedno i dan kojeg se neki pribojavaju zbog mnogih okultnih obreda za koje se smatra da su praktikovani upravo u toku Noći veštica.

Ne pomaže ni činjenica da je to dan kada su započeta čuvena “suđenja vešticama u Salemu” za koja kruže mnoge legende, a za koja istorijske činjenice govore da je u pitanju progon babica i žena koje su se u to vreme bavile homeopatskom medicinom.

Latinski narodi, pre svega Meksikanci, imaju možda najbolji pogled na ovaj praznik jer ga, uz muziku, šminkanje i kićenje cvećem, proslavljaju i raduju se što će opet moći da dočekuju duše svojih najmilijih. Slavili ga ili ne, Noć veštica može biti odlična prilika za neki maskenbal ili žurku, samo nemojte zaboraviti da izbušenu bundevu ostavite u prozoru, jer neko mora da plaši duhove, i da uz poklik “smicalica ili poslastica” zatražite poneki slatkiš od svog komšije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio