Noćna mora nije fora

Da li sanjate i koliko često sanjate? Naučnici kažu da svaki čovek zapravo sanja svake noći, najčešće pred zoru, a od naših opterećenja i utisaka iz prethodnih dana zavisi da li ćemo i koji ćemo san i zapamtiti. Statistički gledano više se pamte i češće se ponovo sanjaju nažalost loši snovi, zvani još i noćne more. Noćnim morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo ponovno sanajnje, muškarci češće sanjaju snove sa nasiljem i panikom, a žene usled noćnih mora češće imaju običaj da se bude, i češće sanjaju gubitak najbližih.

Bežanje od nestvarnih čudovišta, ili zmija i lavova, osećaj paralize i nemogućnost pomeranja ruku i nogu, kašnjenje na važan dogovor ili sastanak, gubitak kose i zuba najčešće su noćne more koje uznemiruju sve nas, a uzrok za njihovo sanjanje ne mora uvek biti strah, češće su to neke druge emocije koje nosimo u sebi, tu su krivica, tuga, gađenje, zbunjenost, bes. Najčešći okidač na pojavu noćnih mora zapravo je stres koji nam se svakodnevno događa. Jedna od najpoznatijih analitičarki Lori Kvin Lovenberg analizirala je noćne more na koje se ljudi najčešće žale. Ako često sanjamo da gubimo kosu ili zube, zapravo imamo problema u komunikaciji u stvarnom životu. Sve što u snovima ima veze s ustima, povezano je s razgovorom koji smo nedavno vodili, a ispadanja zuba prema Lovenbergovoj, indikacija je da ste nedavno izrekli nešto što niste smeli ili trebali.

Ukoliko često sanjate da ste se osramotili, da ste pali na ispitu, na nekom projektu na kojem radili ili nešto slično, znajte da ste bili izloženi velikom stresu ili da ste pred sebe stavili prevelika očekivanja. Ukoliko često imate sexsualne snove, ne, nije vreme da snove sprovedete i u javu već da se zapitate koliko ste zaista bliski prema ljudima i imate li nekoga sa kim možete i psihički da se povežete ili vam je to potrebno i nedostaje vam. Ako sanjate da lutate, da idete ulicama ili gradovima, vreme je, prema ovoj naučnici, da posvetite pažnju vašoj odlučnosti i odgovornosti. Mesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simbolizuju gde se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja iste.

Ukoliko u noćnim morama sanjate da padate, propadate, ne možete da se zaustavite, treba da znate da u stvarnom životu imate neku teskobu koja vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod obolelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se sprečio pad. Ako u snovima zaboravljate ili ne možete da se setite nečega, verovatno ste preopterećeni brigama. To je upozorenje čoveku u budnom životu da je na ivici i da treba da prerasporedi prioritete i prihvati činjenicu da ne može ili ne stiže sve. Poruka ovog sna je da treba da olakšate sebi život.

Jedna bitna stvar o kojoj Lori Kvin Lovenberg govori je da se u krevet i u san ne ide sa lošim mislima, stoga pred stpavanje nemojte donositi velike životne odluke, jutro je pametnije od večeri. Isto tako, gledanje horor filmova i čitanje nekih tragičnih tekstova iz dnevnih novina nije štivo kojim treba da se bavite pred spavanje. Bolje prelistajte zanimljivosti iz sveta sa portala “LovaLova” i utonite u san inspirisani nekom lepom, toplom pričom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio