Nova godina širom planete

Žitelji cele planete dočekali su Novu, 2024. godinu sa nadom i željama da će, sada već tekuća 2024. biti još bolja i lepša od prethodne godine. Iako su neki ponoć dočekali u svojim domovima, po žurkama ili u restoranima, najviše je onih koji su prve minute Nove godine proveli pod zvezdanim nebom, na trgovima malih i velikih gradova, gledajući u spektakularni vatromet. Doček Nove godine u nekoj od velikih svetskih prestonica i dalje je najpopularniji način proslavljanja ovog globalnog praznika.

Kao i do sada, prvi su u 2024. godinu zakoračili stanovnici pacifičkih država Samoe i Kiribata tj Božićnih ostrva, a poslednji su u ponoć odbrojavali stanovnici Američke Samoe, Havaja i ostrva Hauland. Nova godina je sa Božićnih ostrva polako krenula do Novog Zelanda i Australije, preko Japana, Severne i Južne Koreje, do Kine, Malezije i Singapura. Vatromet na Sidnejskom operom ove godine proglašen je za najlepši, a ovogodišnji vatromet u Hongkongu i ples LED dronova trajao je čak 12 minuta, što je ujedno bio i najduži vatromet ikada. Stanovnici Seula poslednje minute 2023. odbrojavali su u paviljonu Bosingak, dok je Japan i ove godine organizovao tradicionalnu ceremoniju zvonjenja u hramu Đoja. Jedan od najspektakularnijih dočeka je sigurno bila i proslava u Dubajiu, obeležena tradicionalnim vatrometom sa najvišeg nebodera – Burdž Kalife. Nakon toga, 2024. stigla je i do Evrope, a prvi su je proslavili stanovnici Rusije, sat vremena kasnije šampanjcem se nazdravljalo u Helsinkiju, Kijevu, Bukureštu i Atini, a najlepše želje nakon toga su iskazali i građani Srbije i ostalih država centralnoevropske zone. Kada je u pitanju Severna Amerika, najviše ljudi i ove godine okupio je Njujork kada je tačno u ponoć, na Tajms skveru spuštena kristalna kugla. Nakon Sjedinjenih Američkih država, Nova godina je dočekana i širom Kanade, u luci u Torontu upriličen je raskošni vatromet iznad jezera Ontario.

Hiljade Beograđana i stranih gostiju Novu godinu dočekalo je na Trgu republike i na Savskoj promenadi, sa Savskog mosta priređen je raskošni vatromet, a slično je bilo i u drugima gradovima u zemlji, poput Novog Sada, Niša, Kragujevca i Subotice. Subotičani su prve minute 2024. godine dočekali uz vatromet i muziku Bobana Markovića.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio