Patka Vrinkli koja trči maraton – VIDEO

Pred Subotičanima ali i svim ostali ljudima dobre volje koji vole da provode leto u dobrom provodu i trčanju, uskoro će biti omiljena letnja manifestacija, “Subotički polumaraton”. Biće to sjajna prilika za odrasle, ali i za one najmlađe da istrče najpoznatiju trku našeg grada, a ukoliko pratimo svetske tendencije, učešće na maratonu mogli bi uzeti kućni ljubimci, bez obzira na to da li oni laju, mnjauču ili gaču. Najpoznatiji svetski “maratonac” već nekoliko godina za redom je bela patkica Vrinkli koja je postala i zaštitni znak njujorškog maratona.

Vrinkli je mlada, bela patkica koja zna da se oglašava i da maše krilima po komandi, a inače je redovni “stanovnik” njujorškog cirkusa. Međutim, u vremenu pandemije, cirkuske predstave se nisu održavale pa je tako i ova patka ostala bez svog šou programa. Njeni vlasnici primetili su da Vrinki radije voli da trči nego da leti, a nakon što se pandemija smirilia, oni su odlučili da 2021. godine simpatičnu životinju iz šale prijave na jednu od trka prestižnog njujorškog maratona. Vrinkli je učestvovala u dečijoj trci K1 za koju treba da se pretrči 1000 metara. Organizatori se nisu bunili ali su bili jasni da se propozicije ne smeju kršiti i da svi, pa i Vrinkli, smeju samo da trče. Letenje nije bilo dozvoljeno. Patkici to nije teško palo i celu trku istrčala je bez problema. Naredne, 2022. godine, mesecima unapred, govorilo se o tome da li će se patkica ponovo pojviti. Na opšte oduševljenje, Vrinkli je ponovo učestvovala, a za ovu priliku nosila je čak i crvene “patikice” koje su joj vlasici sašili. Vrinkli je ovoga puta bila veoma takmičarski nastrojena, pa je u samom finišu trke čak i mahala krilima kako bi ostvarila što bolje vreme koje je bilo više nego impresivno, 18 minuta i 8 sekundi. Organizatori maratona su se dosetili da odaju priznanje patkici pa su sve medalje, čak i njena, bile ukrašene likom patke trkačice.

Video patke koja trči maraton postao je viralan, a za ovu godinu, od 16 avgusta, najavljeno je ponovno njeno učešće. Da li će Vrinkli uspeti da popravi svoj rezultat, ostaje da vidimo. Mnogi Njujorčani odlučili su da svoje trke istrče kostimirani u patkice, a oni manje odvažni u kostimiranju, na majicama će imati logo Vrinklija u crvenim patikicama. Video o patkici možete pogledati na sledećem linku:

 

Foto: runnersworld.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio