Pismo Deda Mrazu!

Kako se primaknu zima i božićni praznici, jedan deka u crvenom kaputu, sa dugom, belom bradom postaje glavni predmet razgovora svih mališana, a tema je naravno jasna „Šta tražiti od Deda Mraza na poklon?“ Spiskovi sa željama nekada su se pisali mesecima unapred, a mnogo mališana i dan danas piše pismo Deda Mrazu. Na Badnje veče, običaj je kod mnogih naroda da se Deda Mrazu pored jelke ostavi keks i šolja mleka, kako bi se okrepio od silnog jurcanja sa poklonima, a kada svane božićno jutro, oči deteta uvek su prvo uprte u tanjirić pored jelke jer, ukoliko je ovaj šarmantni dekica grickao keks, sigurno je nešto ostavio i pod jelkom. Na koncu svega, nismo za džabe godinu dana bili dobri. Vreme je za poklone!

Priča o Deda Mrazu stara je nekoliko vekova, a potiče od legende o Svetom Nikoli, monahu koji je putovao po selima i darivao siromašne i bolesne. Međutim, postoje i neke pojedinosti o ovom gospodinu koje sigurno niste znali. Naime, najpoznatiji Deda Mrazov pomoćnik, irvas svetlećeg nosa po imenu Rudolf, prvi put se pojavio u zimu 1939. godine, odnosno pre čak 80 godina. Njegova zaprega sa devet irvasa je najbrža je na svetu, a naučnisi su izračunali da ona juri 2800 km/h kako bi Deda Mraz za jednu noć obišao celu planetu. Treba napomenuti i to da zbog vremenskih zona, Deda Mraz ima tačno 31 sat da podeli sve poklone na vreme. Ostale irvase dobro upamtite jer kako legende kaže, ukoliko ne znate imena svih devet irvasa, Dašera, Dansera, Prancera, Viksena, Kometu, Kupida, Donera, Blicen, i Rudolfa, vaš poklon možda neće stići na vreme. Da bi leteo ovako brzo, Deda Mraz mora da poseduje vozačku dozvolu i univerzalni pasoš. Pilotsku dozvolu je zvanično dobio od američke Vlade, još 1937. godine, a svoj pasoš dodelila mu je Kanada, 2013. godine.

Za dva grada tvrdi se da su Deda Mrazov dom. Stanovnici Severnog Pola na Aljasci kažu da, ako želite da upoznate pravog Deda Mraza, onda treba da posetite njih. S druge strane, žitelji mesta Ravanijemi u Finskoj kažu da se upravo ovde nalazi Deda Mrazova kancelarija. U ovom gradu postoji i „Selo Deda Mraza“ i jedino je na svetu gde 365 dana u godini možete otići i popričati sa Deda Mrazom. Kada je reč o pismima sa početka priče, najviše pisama Deda Mraz dobija od dece iz Francuske, verovali ili ne, godišnje čak 1.700.000, Kanada se sa 1.350.000 pisama nalazi na drugom, a SAD sa oko milion pisama na trećem mestu.

Oni koji žele da mu pišu, mogu to učiniti tako što će svoje pisamce sa listom želja poslati na adresu: Deda Mraz, 123 Put patuljaka, Severni Pool, poštanski fah H0H 0H0, 88888 Kanada, a još jednostavnije je da pismo ostavite, kao što to deca već godinama čine, pored tanjirića sa keksom, i šoljom mleka. Nakon toga, brzo na spavanje i bez virkanja u pola noći, a ujutru kada ustanete, sigurni smo da će vas čekati pokloni ispod jelke koje je najvoljeniji Deda Mraz ostavio za vas. I još nešto, nemojte ga vući za bradu ukoliko ste skeptični u vezi njegovog identiteta, već verujte u Deda Mraza punim srcem.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio