Pivo staro šest hiljada godina

Nedavna anketa sprovedena među muškarcima i ženama starosti od 25 do 55 godina pokazala je da je pivo postalo omiljeno piće ove starosne kategorije, potisnuvši vino, dosadašnjeg šampiona, na treće mesto, dok su se na drugom mestu našla žestoka pića.

U moderno doba ima ih najrazličitijih, od svetlih do tamnih, penušavih ili mutnih, upakovanih u plastičnu, staklenu ili limenu ambalažu, i lako pronalaze put do kupca, naročito u predstojećim, letnjim danima. Na tržištu širom sveta danas postoji na stotine vrsta piva. Ipak, malo ko zna da ovaj osvežavajući i hranljivi napitak nije proizvod modernih vremena nego je stalni čovekov pratilac već hiljadama godina. Prvi podaci o vrenju i pravljenju piva datiraju od pre šest hiljada godina. Kako beleže istorijski podaci, tadašnji majstori u stvaranju ovog napitka bili su Sumerci. Oni su pivo pravili od hleba koji su stavljali u vodu. Dodavali su potom toj smesi razne sastojke i ostavljali je da odstoji kako bi u njoj došlo do vrenja. Ovo drevno pivo je prvo nuđeno bogovima u ritualnim obredima, a zatim se njime častio okupljeni narod. S obzirom na njegovu gustinu, tadašnje pivo se najčešće pilo na slamčicu. Posle pada Sumerskog carstva, tehniku pravljenja piva preuzeli su i dalje je usavršavali Vavilonci. Oni su pravili više vrsta ovog pića i čak su ga isporučivali Egipćanima. Tadašnje pivo čuvano je u staklenim flašama koje se nisu mnogo razlikovale od današnjih.

I stari Rimljani i Grci znali su za pivo, ali u njihovo vreme ovaj napitak nije mogao da izbije na prvo mesto po popularnosti. U Grčkoj, pa i u Rimskom carstvu, vekovima je najpoznatije i najpopularnije piće bilo vino. Pravljenje piva u staroj eri bilo je isključivo ženski posao. Pivo se često pravilo u hramovima, a u novoj eri ovo piće je počelo da se pravi i u manastirima. Interesantno je da su monasi u manastirima u vreme posta smeli da piju pivo, jer je ono smatrano pićem, a ne hranom. Pre oko dvesta godina pivo je počelo masovno da se proizvodi u zemljama zapadne Evrope, a među najpoznatijim pivskim centrima bile su Engleska, Holandija i Nemačka.

Vekovima je pivo smatrano lekovitim napitkom, a ne alkoholnim pićem i često je preporučivano bolešljivim i anemičnim osobama. Ipak, iako je hranljivo, ovo piće nije preporučljivo u velikim količinama, naročito osobama koje su sklone gojenju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio