Pizza najomiljeniji ukus mladih

Jelo koje je, po svemu sudeći, najomiljenije među mališanima, tinejdžerima ali i onima malo starijima jeste pica. Jednostavno i brzo se sprema, a ukus joj se može menjati u zavisnosti od sastojaka koji se stave na nju pre pečenja.

Iako mnogi misle da je pica samo još jedan od proizvoda modernog doba, ovo jelo nastalo je, prema nekim istorijskim podacima, još u kamenom dobu. Tajnu pravljenja testa za picu znali su svi oni koji su umeli da pravilno izmešaju brašno i vodu i da dobijenu smesu razvuku, a zatim i ispeku. Na osnovu nekih pronalazaka utvrđeno je da su još davni preci pravili tanko testo za hleb koje su pekli između kamenja na vatri. Na ispečenu podlogu stavljane su različite namirnice. Ovakve „pice“ korišćene su umesto kasnije izumljenih tanjira i na njih je stavljano kuvano jelo. Drevni Grci masovno su koristili ispečeni tanki hleb umesto tanjira, baš kao i drugi stari narodi. U šestom veku pre naše ere vojnici Darija Velikog u Persijskom carstvu u pauzama između dugotrajnih marševa pekli su, kako navode neki istorijski podaci, izuzetno tanak hleb i zatim ga prekrivali sirom i povrćem. Tri veka kasnije, u prvoj knjizi posvećenoj istoriji Rima, pisano je o „okruglom jelu prekrivenom maslinama, uljem, biljkama i medom koje je pečeno na kamenju“.

U prvom veku naše ere pica je već uvrštena u specijalitete bez kojih se nije mogla zamisliti bogata trpeza starog Rimskog carstva. U to vreme nastali su i prvi pisani recepti za spravljanje pice koja se nije mnogo razlikovala od moderne varijante – i tadašnje pice bile su najčešće okrugle, testo je bilo tanko, a na njega su stavljani razni prilozi, od pilećeg mesa do sira, belog luka, mente, bibera i ulja. U ostacima pronađenim na mestu gde je bila nekadašnja Pompeja, koja je uništena u erupciji vulkana Vezuva 79. godine naše ere, otkrivena je preteča moderne picerije, to jest mesto za pravljenje pice, sa alatom koji se koristio prilikom pečenja testa, kao i okamenjeni parčići pice. U šesnaestom veku pica je dobila nov dodatak, a to je bio paradajz. Iako je pravljeno na gotovo celom Starom kontinentu, ovo jelo je i dalje bilo najpopularnije u Italiji.

S vremenom su na picu dodavani novi sastojci, menjan je i njen oblik, tako da se u moderno doba prave i četvrtaste pice, a poslednjih decenija picerije niču širom celog sveta. Takođe, moderno doba donelo je i nove mogućnosti prilikom pravljenja jela, pa u današnje vreme domaćice ne moraju da se zamaraju praveći testo, već mogu da kupe zamrznute pice unapred pripremljene za pečenje. I ne zaboravite, pravu picu odlikuju boje italijanske zastave, sir, kečap i bosiljak, sve ostalo samo su dodaci koji mogu da variraju u zavisnosti od želja i ukusa.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio