Poruka u boci stara 50 godina

U vreme kada su veliki jedrenjaci krstarili okeanima, ali i kasnije kada je plovidba morima i okeanima postala šire dostupna svim ljudima, no ipak mnogo pre mobilnih telefona i modernog doba, putnici, mornari pa čak i gusari, često su znali da neku zanimljivu poruku, sliku ili čak i mapu stave u flašu, a potom je bace u vodu kojom su plovili u nadi da će je neko nekada pronaći.

Dobar deo ovakvih poruka nikada nažalost nije nađen i pročitan ali nadu ne treba gubiti, čak ni nakon mnogo godina. Nikad se ne zna kada sreća može da se okrene. To se upravo desilo jednom momku koji je šetajući plažom pronašao poruku u boci koja je bila stara preko 50 godina.

Amerikanac Klint Bafington šetao je jednog dana po plaži na Karibima gde je provodio svoj godišnji odmor kada je naišao na bocu u kojoj se nalazila poruka koja je bila namenjena članovima jedne porodice, a bačena je u Atlanski okean pre više od 50 godina. U pitanju je bila stara staklena flaša Koka Kole začepljena voštanim čepom. U flašici je na papiru pisalo “Pogledaj unutra“, a ispod toga “jul 1960. godine”.

Flaša je bila polu zakopana u pesku i izgledalo je kao da tu stoji od početka vremena. – rekao je Bafington medijima koji su se veoma zainteresovali za njegovu priču. Po otvaranju flaše, pažljivo je odmotao papirni smotuljak na kojem je, plavim mastilom pisalo: “Vratiti poruku mojoj sestri, na adresu 419 Okean Bulevar i dobićete nagradu 150 dolara od Tine vlasnice motela Bičhomber.“

Bafingtona je ova poruka zaintrigirala iako se radi samo o sumi od 150 dolara, pa se bacio u istraživanje. Zahvaljujući internetu, nalazač je uspeo da pronađe porodicu čoveka koji je bacio flašicu u vodu decenijama ranije. Klint je uspeo da pronađe Paolu Pirs, ćerku vlasnice hotela i sestru vlasnika “poruke u boci” nakon što je mesecima tragao za njenim kontaktom. Njeni roditelji, Pol i Tina su kupili motel Bičhomber u gradu Hemton u Novom Jorkširu davne 1958. godine. On je najprije saznao u kojoj državi se nalazi motel, zatim je nazvao lokalne vlasti, prošao milion poziva i prosleđenih linija kako bi saznao ko su bivši vlasnici motela, i na kraju došao do Paole Pirs i njenih roditelja. Kada se konačno sreo se njihovom kćerkom, Klint je bio veoma uzbuđen. Kao što je poruka i naglašavala, iako je Klint odbijao, Paula Pirs mu je, kao nagradu dala 150 dolara, a njena majka bila je veoma srećna što je dobila staru poruku svog preminulog brata.

Poruka u boci može razne tajne da krije pa kada ovoga leta budete na moru, možda pronađete neku koja je poslata baš za Vas. Na taj način učinićete vaš odmor misterioznijim, a usput ćete pomoći i čišćenju planete od plastičnog otpada.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio